Tilburgse biljarters in de contramine

Biljarters, die gebruik maken van de tafels in een Tilburgs buurthuis, hebben er tabak van: ze willen kunnen roken in het buurthuis. Zo niet, doen ze het gewoon tóch!

Inzet van politie dreigt bij rookrel buurthuis Tilburg

TILBURG Politieinzet dreigt bij een hoogoplopend conflict over een aparte rookruimte in buurthuis De Baselaer in Tilburg. Vier biljartclubs die een adequate rookruimte eisen, dreigen vanaf maandag in hun biljartruimte te gaan roken. Landelijke wetgeving verbiedt dat sinds 1 oktober vorig jaar.

Wijkbestuur stichting De Ring heeft besloten dat er een rookruimte van vijftien vierkante meter met afzuigkap wordt gebouwd. Dat kost 25.000 euro en dat geld heeft buurthuis De Baselaer niet. Als tijdelijke oplossing moeten rokers naar een partytent, waar het volgens de biljarters koud en nat is.

“We eisen op korte termijn een adequate oplossing. Als die uitblijft gaan we vanaf maandag in onze biljartruimte roken”, zegt biIjarter G. Slijpen. “Daarmee worden huisregels overtreden. We schakelen dan de politie in”, zegt I. Wijnstok van het wijkbestuur.


Brabants Dagblad donderdag 23 januari 2003

Conflict met biljartclubs op Tilburgs buurthuis De Baselaer naar hoogtepunten

Rokers kunnen politie verwachten

Tilburg Rokende biljarters in het Tilburgse buurthuis De Baselaer lopen maandag het risico de politie op hun dak te krijgen. Om een adequate rookruimte af te dwingen, dreigen ze vanaf maandag te gaan roken in de biljartzaal. Ze overtreden daarmee de huisregels.

“Daarmee is dus sprake van huisvredebreuk. We zijn de biljarters al een heel eind tegemoet gekomen door af te zien van ons eerdere plan een deel van hun ruimte op te offeren voor een rookruimte. Maar ook de biljarters moeten zich aan de huisregels houden. Doen ze dat niet, dan schakelen we de politie in en kunnen we ons genoodzaakt zien de huur op te zeggen”,
zegt bestuurslid I. Wijnstok van de stichting De Ring. Dat is het wijkbestuur voor Groeseind-Hoefstraat. Politiewoordvoerder R. Luijten zegt dat een beheerder van een openbaar gebouw mensen erop kan aanspreken zich aan de huisregels te houden. Als ze na enkele vorderingen onwillig blijven, kan de politie worden ingeschakeld. Luijten verwacht niet dat het tot uitschrijven van processen-verbaal komt. “Ik denk eerder dat de wijkagent langsgaat om te kijken of er bemiddeld kan worden”.

Het oplopende conflict tussen het wijkbestuur en de vier biljartclubs in De Baselaer is het gevolg van de landelijke wet die sinds 1 oktober vorig jaar roken in openbare ruimtes verbiedt. Dat betekent dat in wijk- en buurtcentra er aparte ruimtes moeten komen waar rokers hun vertier kunnen vinden. De Baselaer is laat begonnen met een oplossing. Tijdelijk is een partytent geplaatst waar gerookt kan worden.

“Maar met deze kou ga je toch geen mensen van zeventig naar een tent verwijzen?”, aldus G. Slijpen (62) van biljartvereniging Groeseind. De clubs hebben samen zo’n honderd leden en Slijpen heeft geen moeite met de mogelijke confrontatie met de politie. Het wijkbestuur overwoog als definitieve oplossing een deel van de biljartzaal op te offeren voor een rookruimte. Daardoor zou een van de drie biljarts moeten wijken. De biljartverenigingen hebben daartegen met succes geageerd.

Afzuigkap

Als definitieve oplossing heeft het wijkbestuur nu besloten een deel van de patio te bebouwen en er een speciale rookruimte van vijftien vierkante meter te maken, met een afzuigkap. Die oplossing kost zo’n 25.000 euro en die heeft De Baselaer niet. Aan de gemeente is subsidie gevraagd, maar nog onduidelijk is of en wanneer die komt.

Tot er een definitieve oplossing is, willen de biljarters in hun zaal roken. Teamleider W. van Hattum van de Baselaer heeft moeite met de houding van de biljarters. “Ze hebben een positief resultaat gehaald doordat hun zaal volledig beschikbaar blijft. Maar in plaats van daar positief over te zijn , doen ze er nu een tandje bij.” Van Hattum vindt overigens dat het dreigement van het wijkbestuur met politie-ingrijpen “nogal ver gaat”. “Ik ga liever snel met de biljartbesturen aan tafel.”

Bron: Brabants Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH