FDA geeft vergunning voor eerste e-sigaret af

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft voor het eerst een vergunning afgegeven voor de verkoop van een e-sigaret, nadat zij tot de conclusie was gekomen dat het voordeel voor volwassen sigarettenrokers groter was dan het risico voor jonge mensen.

De autorisatie van een e-sigarettenapparaat en twee bijbehorende nicotinecartridgeproducten, die worden verkocht onder de merknaam Vuse door R.J. Reynolds Tobacco, is een verschuiving in het voortdurende debat over e-sigaretten, dat gevoed wordt door kritiek dat tabaksfabrikanten een nieuwe generatie aan nicotine verslaafd maken onder het mom van het helpen van volwassen rokers om te stoppen.

De FDA keurde alleen nicotinepatronen met tabakssmaak goed en weigerde verzoeken van R.J. Reynolds voor 10 gearomatiseerde producten. Ze zegt dat jonge mensen meestal beginnen met het gebruik van e-sigaretten, vaak vapen of dampen genoemd, niet met tabak maar met smaken zoals fruit, snoep of munt.

Een aanvraag voor autorisatie van Vuse-producten met mentholsmaak wordt nog geëvalueerd, aldus de FDA.

E-sigaretten worden al meer dan tien jaar in de Verenigde Staten verkocht met weinig regelgeving, maar de FDA heeft de producten grondig beoordeeld om te bepalen welke op de markt kunnen blijven. Vorig jaar vertelde het fabrikanten van e-sigaretten en andere artikelen dat ze bij de FDA toestemming moesten vragen om hun producten te blijven verkopen. De beoordeling, die betrekking had op ongeveer 2 miljoen dampen en andere tabaksproducten die geen sigaretten bevatten, had een deadline van 9 september, waarna bedrijven moesten stoppen met de verkoop van hun waren of geconfronteerd zouden worden met mogelijke handhavingsmaatregelen van de FDA, waaronder boetes of inbeslagname.

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH