Sigarettensmokkel neemt toe

Is Nederland op weg naar een politiestaat? Volgens een artikel in de Telegraaf van vandaag neemt de smokkel nu al snel toe.


Ook de internethandel begint aardig toe te nemen en er wordt gezocht naar jurisprudentie….


Handel in sigaretten crimineler
Schatkist lijdt steeds grotere verliezen
door Jan Colijn

AMSTERDAM, dinsdag De Nederlandse schatkist dreigt steeds grotere verliezen op te lopen nu de sigarettensmokkel door herhaalde accijnsverhogingen alsmaar lucratiever wordt.
Uit een recent vertrouwelijk rapport van de FIOD-ECD, dat in het bezit is van deze krant, blijkt dat criminelen volgens de huidige situatie maar liefst 11 eurocent per sigaret opstrijken.


Dit bedrag wordt alleen maar hoger nu per 1 februari de prijzen andermaal stijgen, variërend van 60 tot zelfs 80 eurocent per pakje. De sigarettenindustrie heeft de overheid gewaarschuwd dat accijnsverhoging leidt tot criminalisering van tabak.


Spil


De FIOD-ECD kwam tot de berekening van 11 eurocent in het onderzoek tegen M.H. (40), die wordt gezien als de Nederlandse spil in het web van een internationale smokkelbende.


Zijn advocaat, de bekende Twentse strafpleiter mr. Robert F. Speijdel, verklaart dat desgevraagd. „In zijn algemeenheid ervan uitgaande dat het vaak per transport om vele honderdduizenden sigaretten gaat, wordt het voor criminelen dus steeds aantrekkelijker om zich op de smokkel te storten. Met dit soort accijnsverhogingen is de overheid bezig de kat op het spek te binden”, aldus mr. Speijdel.


De Hengeloër M.H., geboren in het voormalig Joegoslavië, zou recent op heterdaad zijn betrapt bij de smokkel van een partij van 250.000 sigaretten. Deze werden met Sloveense trucks ons land binnengebracht, waarbij de smokkelwaar zat verstopt in oude tractorbanden die werden opgeslagen in loodsen in het Twentse Haaksbergen en Rijssen.


Justitie had de bende al enige tijd in het vizier. Zo werd H., die overigens in alle toonaarden ontkent, langdurig geobserveerd. In totaal is een achttal verdachten in ons land aangehouden. Vermoed wordt dat ze deel uitmaken van een internationale bende met vertakkingen naar onder meer Zweden, Oostenrijk en Hongarije.


De bende heeft volgens justitie faciliteiten, waaronder loodsruimten, bedrijfsnamen en contactpersonen, in meerdere EU-landen, waaronder Frankrijk, Engeland en België. Een deel van de sigaretten zou met eigen machines illegaal in elkaar zijn gedraaid.


Vorige week nog luidde eurocommissaris Bolkestein de noodklok over de smokkel van sigaretten en sterke drank. Door de accijnsverschillen in EU-landen neemt de fraude steeds grotere vormen aan. Voor het jaar 1996 is die becijferd op 4,8 miljard euro op een totaal aan accijns van 234 miljard in alle EU-lidstaten dat jaar.


De British American Tobacco, producent van een aantal bekende merken, heeft intussen gewaarschuwd dat rokers vanwege de torenhoge kosten massaal gaan proberen de accijnsverhoging van 1 februari te omzeilen.


Door de accijnsverschillen – een pakje sigaretten is in Roemenië of Polen bijna de helft goedkoper – is er een levendige handel in ´zwarte en grijze´ sigaretten op gang gekomen.


Behalve dat onder meer vanuit het voormalige Oostblok op grote schaal sigaretten naar ons land worden gesmokkeld, is er de laatste tijd een grijs circuit ontstaan, waarbij de rookwaar op internet kan worden besteld en daarna per post wordt toegestuurd.


Hoewel de douane aangaf dat deze werkwijze illegaal is, heeft een van deze internethandelaren al aangekondigd via een proefproces hierover een rechterlijke uitspraak te willen uitlokken.


Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH