Goochelaar de dupe van tabakswet

In de Telegraaf wordt vandaag een onverwacht effect van de tabakswet beschreven: een goochelaar mag zijn verdwijnende sigaret truc niet meer doen…
Nieuwe Tabakswet verbiedt ook truc met brandende sigaret
GOOCHELAAR IN ZAK EN AS
door ERIK MORSINK

ROTTERDAM, dinsdag Het is nauwelijks te geloven, maar zelfs goochelaars zijn de dupe van de nieuwe Tabakswet. Neem nou Rotterdammer Willem de Korte (52), beter bekend onder zijn artiestennaam Kortini. Al 35 jaar tovert en goochelt hij op freelance basis tijdens bedrijfsfeestjes. Kortini´s grote klapper is steevast de slotact van zijn optreden: de truc met de brandende sigaret. En uitgerekend die truc mag-ie sinds 1 januari niet meer opvoeren. De goochelaar is letterlijk en figuurlijk een illusie armer.
Wereldberoemd in Zuid-Holland is Kortini met zijn rooktruc. „Het begon jaren geleden op een feestje bij kennissen. Ik zat in een fauteuil, stak een sigaret op en liet dat ding vervolgens verdwijnen. Hoe? Nee, dat vertel ik natuurlijk niet. Beroepsgeheim! Maar goed, later hoorde ik dat dat echtpaar niet naar bed dorst te gaan en dat ze de halve stoel hebben gesloopt omdat ze in de veronderstelling waren dat ik de peuk op het pluche had uitgedrukt.”


´M´n hele slotact is naar de bliksem´
Mond-tot-mondreclame en de vele optredens leidden vervolgens telkens weer tot het verzoek van het publiek: ´Meneer Kortini, u doet toch wel die truc met de brandende sigaret?´ „Ik werd zelfs speciaal vanwege die act ingehuurd”, roept de goochelaar verontwaardigd uit. „De mensen vinden het prachtig! En nu is het door het betuttelende beleid van de overheid afgelopen. Ik kan toch moeilijk tegen m´n publiek zeggen ´dames en heren, doet u even uw jassen aan, want voor de volgende act moeten we vanwege de wetgeving van onze overheid naar buiten toe´”, klinkt het sarcastisch. „Dat pikt toch niemand!”
Kortini is dan ook boos en vooral bedroefd om de invoering van de nieuwe Tabakswet, 1 januari jongstleden. „Geen moment heb ik er aan gedacht dat deze nieuwe maatregelen ook hun weerslag op de uitoefening van mijn beroep zouden hebben. Pas toen ik op een nieuwjaarsreceptie stond, werd het me pijnlijk duidelijk: Verboden te roken. Ik mocht absoluut geen sigaret opsteken. Zelfs niet op het podium! M´n hele slotact naar de bliksem! En in al die jaren dat ik ´m heb opgevoerd, heeft nog nooit iemand geklaagd over stank of gezondheid of wat dan ook.”


Suggesties te over van het hooggeëerd publiek. „Mensen zeggen me: ´Dan verzin je toch gewoon een nieuwe act?´ Alsof dat allemaal zo makkelijk gaat! Ik ben flink aan het denken, maar je schudt niet zo maar eventjes iets uit je mouw”, bromt Kortini.
De artiest vindt het vooral zuur dat hij na al die jaren, waarin hij ontelbare saffies spoorloos liet verdwijnen, nu ineens de pijp aan Maarten moet geven. „Ik goochel al vanaf m´n dertiende en ben al 35 jaar professioneel bezig, en dan krijg je dit! Iemand vroeg me al of ik nu een proces zou gaan beginnen. Nou, dat doe ik niet, maar ik schrijf wel een brief aan de minister, waarin ik een ontheffing aanvraag. Want ik word momenteel beperkt in mijn artistieke doel. En met wij wellicht vele anderen”, aldus Kortini, die zich nog afvraagt: „Waarom kan een illusionist als bijvoorbeeld Hans Klok in zijn show rustig met fakkels en vlammenwerpers rondrennen, maar is het aansteken van één sigaretje taboe? Het is typisch de Nederlandse overheid. Betutteling en nog eens betutteling..


Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH