Roker scheldt conducteur nu al stijf

Treinreizigers zijn weldra verlost van rokers in de coupé. Rokersstoelen en asbakken verdwijnen. Conducteurs hebben de woede van de rokers al gevoeld, terwijl er nog niet eens boetes zijn uitgedeeld.


 


“Nadine Wegener had niet gezien dat ze in een rookvrije trein zat. Ook was het haar nog niet opgevallen dat de asbakken in de voormalige rookcoupé waren vastgenageld.

“Ik ben al heel lang bezig met stoppen, dus ik ben wel voorstander van de rookvrije trein. Als ik daarin zit, word ik verplicht niet te roken.”

Roken in de trein vindt ze eigenlijk vies. “De rookcoupé stinkt. Die ruik je direct wanneer de deur openstaat.”

In het kader van de Tabakswet mogen treinreizigers en medewerkers niet meer verplicht worden ‘mee te roken’. Alle bestaande rookcoupés worden momenteel omgebouwd tot rookvrije coupés. Naast 40.000 rokersstoelen worden de asbakken dichtgenageld of helemaal weg gehaald.

Gehoorzamen aan het rookverbod is in eerste instantie een zaak voor de reizigers, zegt de NS. “Die moeten elkaar aanspreken. Als de conducteur een roker ziet, zal die hem op zijn gedrag aanspreken. Pas in het uiterste geval wordt er een bon uitgeschreven, omdat de huisregels zijn overtreden”, zegt een voorlichster.

Het proces-verbaal wordt naar het openbaar ministerie gestuurd, die daarop de hoogte van de boete vaststelt. Als de reiziger tegenstribbelt, kan de spoorwegpolitie worden ingeschakeld.

De Vakbond Voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) meldt ‘incidenten’ met vooral conducteurs. “Conducteurs worden uitgescholden door rokers als ze er iets van zeggen”, zegt Donald Cijs van de vakbond.

Hij signaleert op verschillende stations dat verwoede rokers de trein opwachten en dan zoekend rondlopen tot ze een rookcoupé vinden. “Toen ik dat voor het eerst zag, dacht ik dat het toeval was. Maar nu zie ik het steeds vaker.”

Volgens hem was het enige tijd een rage om de stickers van de treindeuren te trekken. “Daardoor ontstond verwarring. Zoals het ook gebeurde dat mensen een sigaret opstaken in een verbouwde rookcoupé. Probeerden ze vergeefs de asbak open te maken.”

Ook de FNV meldt ‘incidentjes’. “Scheldpartijen, geen fysiek geweld”, zegt Marco van Moort van FNV Bondgenoten. Van Moors: “We zijn bang dat de conducteur zich moet ontwikkelen tot scheidsrechter. Dat kan leiden tot meer conflicten. Maar van de andere kant, vroeger waren er ook reizigers die rookten op plaatsen waar het niet was toegestaan.”

Rikus Spithorst van Rover waarschuwt: “Rokers kunnen straks nergens meer terecht. Een paar procent van de reizigers bestaat uit aso’s, en die zullen toch gaan roken.” Veel zal dan afhangen van de conducteur, zegt Spithorst. De aanpak zoals de NS die nu voorstaat, is volgens hem onjuist. “De conducteur moet een lik-op-stukbeleid voeren. Niet vragen om de sigaret uit te maken, maar direct ook een boete uitschrijven.”

Rover vindt de tijd die NS neemt om de maatregel in te voeren erg lang. “Pas vanaf januari mag nergens meer gerookt worden, maar vorige maand waren sommige treinen al rookvrij. Dat is wel erg vroeg.”

Eén op de vier treinstellen is inmiddels van voor tot achter niet-roken. Aan het eind van het jaar zal ‘de grote slag’ komen, zegt de NS-voorlichtster.

Dan zullen tientallen treinen tegelijk naar de werkplaats gaan, waar asbakken onklaar worden gemaakt. In nieuwe treinstellen worden de asbakken al niet meer ingebouwd.”


Het is duidelijk dat een grote groep reizigers, allemaal klanten van de NS, de dupe worden van dit soort discriminerende maatregelen. Blijkbaar wordt alleen gekeken naar het comfort van de niet-roker, terwijl ook de roker recht heeft op comfortabel vervoer.


Misschien een idee om als rokers de NS zoveel mogelijk te boycotten en indien mogelijk met eigen vervoer te reizen?


Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH