Alcohol verkleint kans op meerdere ziekten

Het drinken van enkele glazen alcohol per dag is goed voor de gezondheid en verdient meer aandacht. Het kan de kans op diverse ziektes verkleinen, stelt voedingsdeskundige Aafje Sierksma van de Universiteit Utrecht.Sierksma onderzocht proefpersonen, die afwisselend een periode wel en niet enkele glazen alcohol per dag dronken. Ook verwerkte ze de resultaten van eerder uitgevoerd bevolkingsonderzoek. Belangrijkste conclusie is dat matig alcoholgebruik zorgt voor soepele wanden van bloedvaten, wat zou kunnen verklaren dat drinkers een lager risico op hart- en vaatziekten hebben dan niet-drinkers.

Ook hebben de proefpersonen, die bij het avondeten een paar glazen dronken, de volgende ochtend een verhoogd bloedstolseloplossend vermogen in hun bloed. Dat zou volgens de onderzoekster het risico op hartinfarcten, die meestal ‘s ochtends plaatsvinden, kunnen verkleinen.

Verder bleek dat alcohol de kans op aderverkalking en ouderdomsdiabetes verkleint, een ontstekingsremmende werking heeft en zorgt voor de afvoer van het schadelijke cholesterol, allemaal effecten die bijdragen aan een goede gezondheid. Sierksma meent dat het tijd wordt dat de positieve werking van het genotmiddel – naast de negatieve – beter onder de aandacht wordt gebracht. ,,Maar dan moet er wel een richtlijn komen die omschrijft wat verantwoord alcoholgebruik is”. Sierksma denkt dat een tot twee glazen voor vrouwen en twee tot drie voor mannen een goede norm is, al geldt dat volgens haar niet voor onder anderen zwangere vrouwen en mensen die medicijnen gebruiken of alcoholisten in de familie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH