Roken op schoolpleinen

De Protestant-Christelijke Onderwijs Bond wil roken verbieden op schoolpleinen.


Een leraar uit het oosten des lands beklaagt zich in een open brief hierover en geeft aan waarom deze maatregel onzin is.


Het wordt steeds erger met de betutteling van mensen die denken over anderen te kunnen beslissen.


Ik krijg weer het gevoel terug te zijn op de middelbare school waar het schoolplein omringd werd door een groot ijzeren hek en drie betonnen muren van twee-en een halve meter hoog.


Als je daar rookte werd dit ongenadig afgestraft met strafwerk, eerder op school komen en corvee – diensten.


Nu ben ik zelf leraar en zie niet in hoe dit gehandhaafd kan blijven. Wil men op de schoolpleinen weer patrouille laten lopen door leraren die ook recht hebben op een pauze, of wordt de conciërge er weer mee opgescheept? Wordt er een sicherheitspolizei ingehuurd tijdens de pauzes om iedereen die rookt te bestraffen? Belachelijk!!

Als jongeren willen roken doen ze dit toch wel. Er zijn altijd manieren te vinden en de jongeren zijn inventief genoeg. Dan gaan ze toch 10 centimeter buiten het schoolplein staan roken? Dat geeft dan weer overlast voor anderen die weer gaan klagen bij directie of bestuur van de school.


De prijs van tabaksproducten is in korte tijd verdubbeld om het roken te ontmoedigen en ook de NS heeft rookzuiltjes geplaatst op stations, waar één meter verder mensen staan die niet roken, wat is dan het effect?


De maatregelen zijn er niet meer op gericht om mensen die niet roken te beschermen, maar om rokers stelselmatig te treiteren.


Ik wil niet als zo’n demagoog naar mijn leerlingen optreden, goed roken is ongezond. In gesprekken heb je het er hier ook weleens over, individueel of in groepsverband, maar jouw vrijheid als mens wordt wederom ernstig beperkt door mensen die denken voor anderen te kunnen beslissen.


Kortom: laat scholen zich weer richten op hun primaire taak: goed lesgeven en kwalitatief goede docenten aantrekken, zorgen dat de tussen – uren minder worden en leerlingen niet verplicht vrij geven omdat er geen docent beschikbaar is. Dat is genoeg werk blijkt uit eigen ervaring. Ik zal, als ik dan pleinwacht moet lopen, deze regel NIET handhaven, onzin is er al genoeg op de wereld!


Met vriendelijke groeten,


Leo Velthuis, leraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH