Kruisvaart nieuws (deel 10)

Weer terug in onze thuishaven kijken we terug op een erg succesvolle actie. We hebben echt het gevoel iets open te hebben gebroken, de lethargie van de gemiddelde roker te hebben verbroken en de pers bewust te hebben gemaakt dat er ook nog zoiets als oppositie tegen de alsmaar verder doorgevoerde betutteling bestaat.


Het hoogtepunt van de reis, Amsterdam, was een beetje onverwacht ook het einde van de Kruisvaart. Het weer was daar enigszins debet aan, maar dik drie weken actievoeren gaat je ook niet in de koude kleren zitten (we weten na dit slechte weer weer hoe koude kleren voelen). We gaan nu uitrusten en ons een paar weken voorbereiden op een volgende Kruisvaart, een waarbij we plannen het zuidelijke gedeelte van Nederland met ons actieschip te gaan bezoeken: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.


Een nachtelijke impressie van het uitzicht in het Amsterdamse Zijkanaal K waar de voorbereidingen voor de actie zondag plaatsvondenDe actie in Amsterdam was geweldig en trok de nodige media-aandacht. Omdat we het een verrassing wilden laten zijn hadden we de media pas laat ingelicht. Voor Hart van Nederland was dat helaas te laat, zeiden ze, want de avonduitzending was al volgepland.


De voorbereidingen vonden op zaterdag-en zondagmiddag in het geheim plaats in Zijkanaal K, niet ver van de Oranjesluizen, die toegang tot Amsterdam geven vanaf het IJ. Bij deze Oranjesluizen waren voor zondag ook alle actievoerende bootbezitters uitgenodigd. Joop (van actiefront.nl) had zich in Nijkerk al bij de bootbemanning gevoegd en op zaterdagavond werd die bemanning verder uitgebreid tot in totaal zes. De volgende dag, op zondagmiddag, zouden zich nog meer actievoerders erbij voegen. En om vier uur meldden de leden van ACdixi zich met hun materieel. Snel werd de dekschuit ingericht om rond half zeven richting Oranjesluizen te kunnen vertrekken.


Een feestelijk uitgedoste werkschuitEen zevental boten hadden zich om zeven uur bij de Oranjesluizen verzameld. Het was een kleurrijk geheel variërende van een supersnel motorjacht tot feestelijk uitgedoste werkschuiten en sloepen. Aan boord van diverse schepen waren middelen aanwezig om voor de nodige rook te zorgen.


Om zeven uur werd het startsein gegeven om richting Oosterdok te varen, naar de aanlegplaatsen bij het NEMO-museum. Onderweg zouden we drie bruggen passeren waarop naar verwachting de pers zich had geinstalleerd.


Met ondersteuning van de nodige rookproducerende fakkels en zelfs een veel rook opleverend chemisch huzarenstukje van Kees kwamen we om half acht het Oosterdok binnenvaren, driftig gefotografeerd door de pers. De band bracht, al varende, luid het lied Antirookverbod ten gehore dat de ogen van menige voorbijganger naar onze actie lokte. De sleepboot de Willem III had ook een geluidsinstallatie aan boord waarop luid het Antirookverbodlied en Vader Abraham’s Het rookvrij café aan het pleintje werden afgespeeld.


Eenmaal aangemeerd bij de replica van het VOC schip de Amsterdam werden we bestookt met camera’s en microfoons. Er werden interviews afgegeven voor Radio 1 en Radio Noord-Holland en Amsterdam’s lokale omroep AT5 was met een cameraploeg aanwezig.


ACdixie installeert zich op de dekschuitDaarna kreeg iemand (het is me in de drukte ontgaan, wie) spontaan het slimme idee om met de dekschuit en de kleinere bootjes de Amsterdamse grachten op te gaan. Voor deze rondvaart in Amsterdam werd zelfs de grote vlag van het actieschip (dat zelf te hoog is voor de bruggetjes in de grachten) gehaald om deze te kunnen tonen tijdens de toer.


Toeristen in de rondvaartboten, Amsterdammers in huizen en willekeurige voorbijgangers op de kades en bruggen keken vol verbazing naar het kleurrijke en luidruchtige tafereel dat over de grachten voorbij trok. Er was erg veel bijval. Bootjes met sympathisanten voegden zich spontaan bij de karavaan die steeds verder de binnenstad introk. De aanwezige waterpolitie maakte nauwelijks problemen. Er werd alleen gebaard dat het geluid wel iets zachter kon, hetgeen prompt gebeurde waarna het vaartuig verder voer.


Supersnelle actievoerders voegen zich bij onsHet verder de stad invaren van de stoet werd plotseling gestopt door een waterstraal die ontstond bij het koelen van een van de bruggen. De kleine waterval zou desastreus zijn geweest voor de electronica van de band en dus werd rechtsomkeerd gemaakt.


Terug bij het NEMO-museum werden tevreden blikken uitgewisseld. Dit was een super geslaagde actie! En iedereen keerde met een voldaan gevoel huiswaarts.


Vanaf deze plek willen we heel graag André bedanken voor zijn geweldige hulp. Zonder hem was dit alles niet mogelijk geweest! Zijn kennis van het Amsterdamse water was onontbeerlijk.


Meer foto’s bij actiefront.nl
Interview bij Radio Noord-Holland
AT5 reportage (video)

Meer foto’s

Verzamelen bij de Oranjesluizen De band onder vuur van de fotografen
Joop krabt zich achter zijn oor Actieboten bij de 'Amsterdam'
Vertrek richting grachten ACdixie duikt onder de lage bruggetjes door
De vlag wordt getoond aan de toeschouwers ACdixie trekt de aandacht
Bijval vanaf de brug Klikkende camera's op rondvaartboten
Bijval van ander watervolk Medestanders op de brug
Schipper André ACdixie bij het Amstelhotel
Bijval vanaf het water Nog meer bijval vanaf het water
Actievoerders op de duwboot De vlag wordt nog één keer getoond bij het verlaten van de grachten
Actieboot Actieboot
De verzamelde schepen De actieboot verlaat Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH