Na rookvrije, muziekvrije horeca

De Stichting Bestrijding Akoestische Milieuvervuiling (BAM) pleit in een recente oproep voor muziekvrije horeca. Ook willen ze dat mobiel bellen in de horeca aan banden gelegd wordt.


De stichting ergert zich aan het feit dat in de horeca geen bar of restaurant te vinden is waar geen muziek op de achtergrond draait. In tegenstelling tot de rookbestrijders pleiten zij echter voor een vrije keuze: laat een horecazaak bij de ingang aangeven of er wel of niet muziek gedraaid wordt zodat klanten zelfstandig kunnen kiezen.


De betuttelingsmanie in de samenleving neemt steeds grotere vormen aan. Het feit dat deze stichting zich nog enigszins op vrijheid voor de horecaeigenaar baseert kan onze afkeer tegen dit soort voorstellen echter niet wegnemen. Als er behoefte is aan muziekvrije horeca komt deze er vanzelf wel, daarvoor hoeven we geen regels op te stellen. Die zijn er toch al veel te veel.


Constante stroom
Directeur Lia Verhaar van Stichting BAM benadrukt dat het erom gaat dat consumenten keuzes kunnen maken. ‘Je kunt bijna niet meer uit eten gaan. Ontkomen aan de constante stroom van muziek is nagenoeg niet meer mogelijk’, aldus Verhaar.

Dag in Stilte
Ze pleit voor het invoeren van één muziekvrije dag per week. ‘Bijvoorbeeld de dinsdag. In dat woord zit de slogan Dag in Stilte verborgen. Verder moet er een keurmerk komen. Ik wil aan het exterieur van een zaak kunnen zien of ik naar binnen kan. Café Welling in Amsterdam heeft een schildje aan de muur. Dat werkt prima’.


‘Wekelijks één muziekvrije dag in horeca’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH