Kruisvaart nieuws (deel 8)

Het haventje van Urk aan het IJsselmeer was onze ligplaats tijdens de afgelopen twee dagen. Op dit voormalige eiland, nu een kustplaatsje van de N-O Polder, zijn de reacties tijdens de bezoeken aan de café’s niet anders dan in de rest van Nederland. Dat werd ook opgetekend door een verslaggever van Radio Flevoland die gisteravond met ons meeliep. Alle café’s én restaurants die we aandeden wilden graag onze handtekeningenlijsten in ontvangst nemen en spraken hun bezorgdheid uit over de gevolgen van de invoering van het rookverbod.


Eén ondernemer daarover: “ik zit hier in een woonbuurt en heb geen achtertuin. Dus mijn rokers moeten straks buiten gaan staan op straat. Dat zal grote overlast gaan opleveren voor deze buurt.” Een gast van datzelfde café: “ik kom hier niet meer als ik niet mag roken!”. En hij tekende meteen. Onder de ogen van de verslaggever.


Oók onder de ogen van de verslaggever meldden zich diverse mensen bij het schip om een handtekening te zetten. En dat begint steeds meer normaal te worden. De vlag trekt toch de nodige aandacht en veel mensen hebben de uitzendingen op Hart van Nederland of 4 in het Land gezien en weten wat we doen. Heerlijk…


Morgen steken we een stukje IJsselmeer over naar Elburg, het begin van de randmeren-route naar Amsterdam, waar we op zondag zullen aankomen.


In de haven van UrkVandaag vanaf het schip nog even contact gehad met een beleidsmedewerker van KHN, die net op weg was naar het overleg van de minister met de Tweede Kamer (over het rookverbod). We hebben onze verontrusting uitgesproken over de advertentie van vandaag en aangekondigd dit naar de media te communiceren.


Ook werd de man attent gemaakt op een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Natuur, Wetenschap en Techniek van deze maand (zomereditie) waarin een op de analyses van Michael Siegel gebaseerd, kritisch commentaar wordt geleverd op een recent artikel in het Tijdschrift voor Geneeskunde waarin de Helena, Pueblo, Piedmont en soortgelijke onderzoeken worden aangehaald als argument voor verdere verscherping van de rokersonderdrukking. Klink ziet in dit artikel een extra argument voor zijn rookverbodplannen.


Uit Amsterdam vernamen we dat afgelopen zondag de eerste grens van 10.000 handtekeningen was overschreden, maar ook dat nu de eerste volle lijsten van de kroegen die we op onze reis hebben aangedaan beginnen binnen te stromen.


Kruisvaart bij Radio Flevoland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH