Coffeeshops buiten schot

Tijdens het overleg tussen Tweede Kamer en Minister Klink van 3 juli is duidelijk geworden dat de coffeeshops opgelucht kunnen ademhalen. Zij blijven buiten schot als het om een rookverbod gaat. Wél zal de, hoogstwaarschijnlijk rokende, verkoper ‘veilig’ achter glas moeten gaan zitten tijdens het verkopen van zijn waar.


Voor de rest lijkt de Tweede Kamer vrede te hebben met de plannen van Minister Klink. De argumenten van Horeca Nederland (handhaving, terugval inkomsten, overlast) worden door de door zijn ambtenaren met gefilterde informatie gevoede minister vrolijk weggewuifd: “uit het buitenland komen geen berichten hierover”.


Eén lichtpuntje is er nog: rookruimtes zijn toegestaan. Voor kleine café’s is dit echter geen optie. En wat, wanneer de eigenaar zelf in een rookruimte bedient? Wat de minister gaat doen met café’s waar geen medewerkers zijn en die gedraaid worden door de eigenaren zelf is nog onduidelijk. De tabakswet heeft het alleen over de ‘rechten’ (eigenlijk: plichten) voor de werknemers. Zouden in deze nieuwe wet ook de café’s zonder werknemers worden opgenomen, dan zal de tabakswet moeten worden veranderd. En dat is een wat moeilijker traject.


We moeten niet vergeten waarom dit circus in essentie is opgezet: de percentages rokers naar beneden brengen om in Europa een wit voetje te halen. En het doel heiligt, koste wat kost, de middelen. En het circus. En het draaikonten.


Oppervlakte


Klink is niet van plan eisen te gaan stellen aan de rookruimtes, wat betreft de oppervlakte in verhouding tot de rest van de horecagelegenheid of de ventilatie. Het gaat erom dat er een afgesloten ruimte is.


Suggesties van onder meer het CDA nog eens te kijken naar ventilatiesystemen om roken en niet-roken te scheiden, wees hij van de hand. In zijn ogen staat nu wel als een paal boven water dat afzuigsystemen ontoereikend zijn.


Uitzondering


Tot nu vormde de horeca een uitzondering op de rookvrije werkplek. Met het rookverbod komt daar volgend jaar dus een einde aan. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit gaan eerst waarschuwingen en vervolgens boetes uitdelen aan horecawerkgevers die roken in hun zaak toestaan.


Boetes


Het CDA suggereerde te kijken naar de mogelijkheid ook rokende kroeggangers te beboeten, de ChristenUnie is daar als enige partij ronduit voor. Branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland heeft daar voor gepleit. Klink beloofde te kijken hoe de ervaringen hiermee zijn in het buitenland, maar neemt het nu niet mee in zijn plannen.


De sector kwam ook met waarschuwingen over omzetverlies, overlast op straat door rokers en lastige handhaving, maar daar is volgens Klink bij eerdere rookverboden in het buitenland niets van gebleken. Verder zou de sociale controle op het opsteken van een sigaret behoorlijk groot zijn.


Bron: nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH