Kruisvaart nieuws (deel 6)

Het zat even niet helemaal mee vandaag. Vanochtend vroeg zou de motor een onderhoudsbeurt krijgen, maar de speciale olie voor nieuwe motoren, was wel besteld maar niemand wist waar hij was. Net op het moment dat we dan maar weg wilden gaan (rond 12 uur) stopt er ineens een grote vrachtwagen op het terrein van de firma die verantwoordelijk is voor de techniek van onze boot en die bleek de olie aan boord te hebben. Dan dus toch maar die beurt.. Maar dat kostte weer een extra drie kwartier.


Door deze vertraging – en het slechte weer, met veel wind, onderweg – hebben we vandaag niet de meters kunnen maken die we graag zouden hebben gemaakt. Maar we zijn nu in Ossenzijl, nog zo’n kleine vijf uur varen van Sneek vandaan. Dus morgenavond zijn we eindelijk op het noordelijkste puntje van onze reis aangeland! En misschien kunnen we zelfs Joure meepikken….


En Ossenzijl (we hadden nog nooit van het plaatsje gehoord) bracht zo weer zijn eigen verrassingen. We belandden in een jachthaven in het bezit van een succesvol motorjachtenbouwer. Een ex-roker die, toen hij ons verhaal hoorde verschrikkelijk te keer ging tegen die overheid die maar niet naar de burgers luistert. Dat hele rookverbod zal hij in zijn eetcafé negeren en de boetes netjes betalen, mochten die hem opgelegd worden. Zijn hulpje achter de bar gaf, al rokende, aan dat hij ons op TV had gezien en het geweldig vond wat wij doen. Maar ook dat zijn moeder een café buiten Ossenzijl draait. Toen wij met een pakketje handtekeninglijsten aan kwamen zetten voor de jachthaveneigenaar wilde hij ook graag een pakketje meenemen voor zijn moeder’s café. Ter plekke werd door de eigenaar ook een aantal Duitse toeristes (1 rookster, 2 niet-rooksters), die een hapje kwamen eten, gevraagd om de lijsten te tekenen hetgeen ze na een korte, overtuigende discussie met de eigenaar, grif wilden doen.


Later die avond zijn we nog het toeristenplaatsje ingegaan, de trotse bezitter van twee kroegen/eetcafé’s. Beide horecagelegenheden wilden graag meewerken. In het tweede établissement was er herkenning: de mensen achter de bar hadden de poster van www.antirookverbod.nl al eerder in een Meppel’s café zien hangen. Een café waarvan de naam ons inderdaad bekend voorkwam.


Vandaag ook antwoord, via E-mail, van Omroep Friesland: waar we in Sneek te vinden zullen zijn want ze willen graag een reportage maken.


En daarbij tussendoor nog een interview voor de noordelijke radio omroep Simone FM. We moesten daarvoor wel even op een ankerplaats langs de kant gaan liggen want door de harde wind was het bijna onmogelijk om in het smalle kanaal je aandacht over twee onderwerpen te verdelen: alle aandacht moest aan de besturing worden gegeven. Een sluiswachter zei ons al, nadat we door een harde wind van opzij met een harde knal tegen de aanmeerplaats voor de sluis waren geworpen, dat het niet verstandig was met een dergelijk harde wind met zo’n windvanger het water op te gaan. Maar ja, wat wil je? We hadden al teveel vertraging opgedaan. En rokers zijn toch mensen met lef of niet?


Geen foto’s vandaag. De enige foto’s die we gemaakt hebben zijn van het op de kant halen van een 50-meter jacht, een gigantisch schip dat niet bedoeld is om de binnenwateren te bevaren. Twee kranen waren er nodig om het schip van de ponton op te hijsen waarop het in Zwartsluis was gearriveerd. Maar vliegende schepenfoto’s hebben we hier al genoeg laten zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH