Kruisvaart nieuws (deel 3)

Zwartsluis, 22 juni


Het eerste deel van onze reis is nu ten einde. Zwartsluis, de ‘geboorteplaats’ van ons schip, gebruiken we even om op adem te komen van alle gebeurtenissen van de laatste dagen. Het artikel in de Telegraaf heeft eindelijk op gang gebracht waar wij op hoopten: aandacht van de pers voor het lot van de rokers en caféeigenaren. Vanaf de publicatie van dat artikel stond onze mobiele telefoon niet meer stil. Radio, TV, kranten en ook lokale omroepen wilden graag onze mening horen over het op handen zijnde rookverbod en over de bedoeling van onze reis. Vreemd, dat je eerst met veel moeite persberichten rondzendt en op internet publiceert en er niets gebeurt en daarna door wat geluk in staat bent om de hele dam vóór de waterval op te blazen en de hele mediawatermassa over je heen krijgt.


Maar goed, niet getreurd. We zijn er reuze blij mee. Verheugd zijn we ook met de vele positieve en warme reacties die we elke dag via e-mail binnenkrijgen. Zoals die van een dame in Elst (Gld) die zich liet inspireren, de handtekeninglijst downloadde en meteen de lokale horeca hiervan ging voorzien. Geweldig! Laat dit een voorbeeld zijn voor iedereen! Download die handtekeningenlijst, maak er wat kopieën van en ga ermee naar je lokale kroegen met de vraag of ze deze aan de klanten willen voorleggen. 95% kans dat je met open armen wordt ontvangen. Maak vooral duidelijk dat het deze keer gaat om een actie van rokers en niet van de anti-rokenlobby, want vreemd genoeg is dat wat men meestal achter de bar als eerste denkt voor zich te hebben.


Zwaar weerDe dag waarop we van Zwolle naar Zwartsluis (Overijssel) wilden varen begon onverwacht vroeg. Al om 8 uur ‘s ochtends ging de eerste telefoon. Ik was niet snel genoeg beneden om die op te pakken maar om kwart over negen was de volgende er al. En na dat telefoontje kwam er meteen weer een: een voicemail-bericht dat ik tijdens het vorige gesprek een ander telefoontje had gemist. Om 11 uur hadden we al de eerste cameraploeg van RTL4 op bezoek en de afspraak dat Hart van Nederland om twee uur met ons mee zou varen richting Zwartsluis. Een journalist van de regionale krant de Stentor wilde onderweg foto’s maken en zou ons in een jachthaven in Zwartsluis opwachten. Dat leverde ons onderweg een quasi-boos telefoontje op toen we de mast streken vlak voor de brug bij Hasselt: de fotograaf wilde onze vlag op de gevoelige plaat vastleggen, waarom streken we dan de mast? Nou ja, heel simpel: met mast is ons schip 6,5 meter hoog en zonder maar 5 meter. En de doorvaarthoogte daar was 5,5 meter! Mast en vlag zijn ons te duur en een foto van een afbrekende mast is misschien wel leuk maar willen we liever vermijden.


Vandaag in Zwartsluis de vier kroegen bezocht. De uitzendingen op TV en het artikel in de lokale krant hadden hun uitwerking: “Hee! Waren jullie niet gisteren op TV?” zei een van de bezoekers aan de bar en tekende meteen, samen met de andere twee bezoekers én de bareigenaar de lijst. Normaal laten we twee lijsten achter met de aanwijzingen om er meer down te loaden of te kopiëren, maar deze keer konden we, op verzoek, er meer achterlaten omdat we ons een beetje verkeken hadden op het aantal kroegen in het plaatsje aan het Zwarte Water.


De volgende kroeg was nóg opvallender. We waren de deur nog niet door of er werd ons al een asbak voorgezet op de tafel waarop we al ooit eerder, bij oplevering van de boot, een maaltijd hadden genoten. Op diezelfde tafel ook de Stentor die, mét foto, een artikel over ons had opgenomen. De gasten aan de bar en de eigenaar wisten meteen waarvoor we kwamen en gristten bijna de formulieren uit onze handen. Toen we, na een goede maaltijd, weggingen was de lijst al half vol.


Een derde kroeg heeft ons zeker wel tien handtekeningenlijsten gekost. Niet alleen de bareigenaar wilde meteen meer dan het normale quotum van twee, maar ook gasten vroegen om meer lijsten zodat ze die in hun eigen dorp of bedrijf aan anderen zouden kunnen voorleggen. Voor de olievlekwerking zullen we in de toekomst toch meer lijsten mee moeten nemen.


Bar/snackbar nummer vier was ook meteen bereid mee te werken. “Er staat nu iemand in de snackbar te roken, die laat ik meteen tekenen! En ik zelf doe het daarna..”.


We nemen nu in Zwartsluis even de tijd tot woensdag, waarna we verder gaan. In die tijd moet wat averij worden gerepareerd die we een maand geleden opdeden (nee, het was niet het gevolg van een anti-aanval, grapjas!). Verder moet de electronica en hydraulica wat worden bijgetrimd om de vaareigenschappen nóg beter te maken. Daarvoor was bij oplevering, einde maart, niet voldoende tijd. Maar die tijd kunnen we nu goed gebruiken. De agenda voor de rest van de reis moet nog worden gemaakt. Zoals het er nu uitziet hebben we de tijd om nog even richting Friesland te varen waarna we, via IJsselmeer en randmeren, richting Amsterdam trekken waar we op 7 of 8 juli hopen aan te komen. Er staat ons daar een verrassing te wachten en waarschijnlijk bouwen we er een groot feest waarbij iedere supporter van deze actie nu al uitgenodigd is.


En voor de man in Breukelen die met spanning op ons zit te wachten: langs Breukelen varen zal wel rond 9 of 10 juli gebeuren. De exacte datum hangt een beetje af van de intensiteit van het feest in Amsterdam 😉


Morgen eindelijk weer eens boodschappen doen. De voorraden beginnen uitgeput te raken…


Google hits over onze kruisvaart


Media:


23-6, Lokale omroep Katwijk (10:20)
23-6, ZwarteWaterFM (plm. 11:00)


RTL4: 4 in het Land (Video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH