Kruisvaart nieuws (deel 2)

Zwolle, 20 juni


Weer een latertje, dit bericht. Maar er gebeurt zoveel. Zoals een paar rokende jongeren die vanavond, na onze acties in de stad, spontaan bij ons op het schip op bezoek kwamen en met veel bijval de anti-rookverbodnummers beluisterden op de CD die we speciaal voor deze reis hadden gebrand…


Je wordt een beetje overdonderd door de reacties bij de bezoeken aan de café’s en restaurants als je met je handtekeninglijsten binnenkomt. Iedereen denkt eerst dat we er zijn om VOOR het rookverbod te laten tekenen. En de gezichten klaren ineens op als we duidelijk maken dat het juist gaat om TEGEN het rookverbod actie te voeren. Hartverwarmende reacties in 90-95% van de bezoeken! Had de regering dat in die 100 dagen ook niet kunnen doen, deze bezoekjes?


Maar niet alleen in de horeca krijgen we positieve reacties, ook op het water krijgen we bemoedigende vuisten toegestoken als men de tekst op de vlag leest.


En vandaag eindelijk de belangstelling van de landelijke pers. Een artikel morgen in de Telegraaf, mét foto van ons schip met vlag!


Te slecht weer voor DeventerEn dat gaat morgen Nederland in: de Telegraaf komt met een artikel over onze kruisvaart, waarbij ook onze binnenkomst in Zwolle via een foto wordt geillustreerd. En dat dankzij een jachthaveneigenaar in Veessen, die ons in contact bracht met een journalist die in dit 700 inwoners tellende Gelderse IJsseldorpje woont. Nol (niet-roker), hardstikke bedankt! Hiervoor, maar ook omdat je meteen de handtekeninglijst én toelichting op de deur van het damestoilet plakte!


Gisteren Zutphen aangedaan. Deventer hebben we helaas vanwege erg slecht weer moeten overslaan. Ook in Zutphen weer hetzelfde beeld: opluchting dat tenminste iemand de nek uitsteekt om deze snode plannen van de regering dwars te zitten. In de Zutphense passantenhavenMaar er is ook vaak een soort neerslachtigheid te bespeuren onder veel horecaeigenaren. Neerslachtigheid omdat de overheid het hun zo moeilijk maakt om hun sociale taak uit te oefenen. Wanhoop vaak ook omdat men zich zo machteloos voelt tegen dit overheidsgeweld.


In het Griekse restaurant waar we vanavond in Zwolle aten, ontstond er, nadat we de lijsten hadden uitgedeeld, een vertrouwensband: nadat we klaar waren met ons heerlijke maal werd ons, met een knipoog, veel succes gewenst met de actie. Heerlijk. En ze vroegen ook nog om extra lijsten, want de twee die we normaal uitdelen waren niet genoeg volgens de eigenaresse.


Zwolle heeft een gezellig uitgaanscentrum rond de basiliek met erg veel café’s en restaurants. Binnen een uur tijd waren we 25 actiepakketjes kwijt. En veel positieve reacties rijker!


Onze Lieve Vrouwe (Ter Hemelopnemings)Basiliek te ZwolleMorgen door naar Zwartsluis waar we even een paar dagen rust nemen. In die dagen worden er wat reparaties uitgevoerd aan de boot en gaan we praten met een journalist van de Meppelse Courant. En natuurlijk worden daar ook de handtekeninglijsten uitgedeeld in de horeca.


We overwegen nog wat we daarna gaan doen. 8 juli willen we in Amsterdam zijn waar we een glorieuze intocht en een feest verwachten. Ook de band ACdixie wil dan optreden en met een andere band is ook contact. De plannen zijn nog niet helemaal af, maar het belooft een spektakel te gaan worden. Dus iedereen die zich met ons verbonden voelt: reserveer die 8 juli in je agenda!De sluis die toegang geeft tot Zwolle Zonsondergang gezien vanuit de passantenhaven in Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH