Spanje een rookvrije horeca? Dacht het niet!

Na 5 maanden in Barcelona te hebben gewoond, en de berichten heb gelezen in de media over rookvrije horeca in Nederland het volgende.


Zowel de minister van Volksgezondheid, als de media hebben het regelmatig over Spanje, waar reeds een rookvrije horeca zou zijn. In Spanje is GEEN rookvrije horeca zoals men dat hier van plan is. Daar lossen ze het veel beter op. In veel grote horecabedrijven mag niet gerookt worden. In de kleinere horecabedrjfjes ze je dat er wel gerookt mag worden. Daarvoor dient wel een ontheffingsvergunning te worden aangevraagd. Die hangen ze op de deur.


De afweging een rookvergunning af te geven is gebaseerd op de grootte van het bedrijf. Indien er te weinig ruimte is voor een afgesloten ruimte, waardoor het karakter wordt aangetast van de ambiance kun je een rookvergunning krijgen (kopen).


De grotere horecabedrijven hebben vaak afgesloten rookruimtes, waar je gewoon kunt eten en drinken, én roken.. De horecabedrijven die ervoor kiezen om rookvrij te zijn hebben niet te maken gehad met een omzetdaling, sterker…velen zagen de omzet stijgen. Het enige wat misschien wat dommig overkomt is dat de rokers daar naar buiten gaan om voor de deur te roken.


Spanje is met dit beleid het beste jongetje van de klas gebleken. -geen omzetdaling, maar juist stijging zowel in horeca waar je mag roken als waar je niet mag roken -keuzevrijheid voor de gast -geen betutteling maar juist meer verantwoordelijkheid bij ondernemer en gast -het beoogde doel van de minister is bereikt, want er zullen zeker veel ondernemers zijn die juist vanwege de omzetstijging zullen kiezen voor een rookverbod, of juist een rookvergunning.


Het gaat echt veel te ver om Spanje als voorbeeld (Spanje heeft een rookvrije horeca) te noemen, omdat daar een rookverbod geldt in de Horeca met uitzonderingsregels. En iedereen houdt zich er keurig aan. Een dergelijke regeling zou het in Nederland ook op veel sympathie kunnen rekenen.


(Ingezonden brief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH