Klink in actie tegen E-sigaret

Het succes van de E-sigaret moet een grote tegenvaller zijn geweest voor minister Klink en zijn medestrijders op het anti-rokenfront. Al die beperkende maatregelen rond roken zijn immers bedoeld om het aantal rokers terug te dringen. Nu deze rokers gemakkelijk het verblijf in rokersvijandelijke plaatsen kunnen overbruggen met de E-sigaret moeten er daarom nodig tegenmaatregelen worden genomen.


Daarom kondigde Klink vandaag aan dat reclame voor deze electronische sigaret (voorlopig?) verboden gaat worden en onderzocht wordt of de sigaret niet, net zoals de pleisters en de kauwgum, als medicijn moeten worden aangemerkt. Dan krijgt de overheid tenminste weer controle: ze kan dan verkoopbelemmerende maatregelen opleggen en het gebruik van de E-sigaret daarmee ontmoedigen.


‘Harm-reduction’ (risico-vermindering) bij tabaksgebruik ligt moeilijk in de politiek en de anti-rokenbeweging. De alles-of-niets instelling van de tabaksbestrijders laat dit soort nuances niet toe. Het is daarom dat bijvoorbeeld de Zweedse ‘snus’ (een soort kauwtabak) in de EU ook nog steeds niet is toegestaan. 


Minister Klink (VWS) wil Europees overleg over de status van de elektronische sigaret. Tot die tijd mag er geen reclame meer voor worden gemaakt. Klink is niet van plan de sigaret te verbieden.


Dat schrijft minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer.


In enkele Europese landen, zoals Oostenrijk en België, krijgt de elektronische sigaret de status van geneesmiddel. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben nog geen besluit genomen.


Klink wil dat de EU-landen de status van de elektronische sigaret onderling afstemmen. Hij vraagt de Europese Commissie hiervoor actie te ondernemen.

Reclame en waarschuwing

Tot die tijd mag geen reclame worden gemaakt voor de elektronische sigaret. Voorlopig uitgangspunt hierbij is dat het om een geneesmiddel gaat.


Ook komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met een publiekswaarschuwing voor mogelijke gezondheidsrisico’s van de elektronische sigaret.


Klink wil EU-overleg elektronische sigaret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH