Klink in actie tegen E-sigaret
Het succes van de E-sigaret moet een grote tegenvaller zijn geweest voor minister Klink en zijn medestrijders op het anti-rokenfront. Al die beperkende maatregelen rond roken zijn immers bedoeld om het aantal rokers terug te dringen. Nu deze rokers gemakkelijk het verblijf in rokersvijandelijke plaatsen kunnen overbruggen met de E-sigaret moeten er daarom nodig tegenmaatregelen worden genomen.
Daarom kondigde Klink vandaag aan dat reclame voor deze electronische sigaret (voorlopig?) verboden gaat worden en onderzocht wordt of de sigaret niet, net zoals de pleisters en de kauwgum, als medicijn moeten worden aangemerkt. Dan krijgt de overheid tenminste weer controle: ze kan dan verkoopbelemmerende maatregelen opleggen en het gebruik van de E-sigaret daarmee ontmoedigen.
‘Harm-reduction’ (risico-vermindering) bij tabaksgebruik ligt moeilijk in de politiek en de anti-rokenbeweging. De alles-of-niets instelling van de tabaksbestrijders laat dit soort nuances niet toe. Het is daarom dat bijvoorbeeld de Zweedse ‘snus’ (een soort kauwtabak) in de EU ook nog steeds niet is toegestaan.
Minister Klink (VWS) wil Europees overleg over de status van de elektronische sigaret. Tot die tijd mag er geen reclame meer voor worden gemaakt. Klink is niet van plan de sigaret te verbieden.
Dat schrijft minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer.
In enkele Europese landen, zoals Oostenrijk en België, krijgt de elektronische sigaret de status van geneesmiddel. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben nog geen besluit genomen.
Klink wil dat de EU-landen de status van de elektronische sigaret onderling afstemmen. Hij vraagt de Europese Commissie hiervoor actie te ondernemen.
Reclame en waarschuwingTot die tijd mag geen reclame worden gemaakt voor de elektronische sigaret. Voorlopig uitgangspunt hierbij is dat het om een geneesmiddel gaat.
Ook komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met een publiekswaarschuwing voor mogelijke gezondheidsrisico’s van de elektronische sigaret.