In Memoriam: Gian Turci

Afgelopen dinsdag, 10 maart, overleed in Genua Gian Turci. Gian was 15 jaar lang de grote trekker van het rokersverzet tegen de alsmaar verder oprukkende anti-rokenbeweging. Als CEO van Forces International, directeur van Forces Italië en mede-directeur van TICAP werd hij bekend door zijn vlammende betogen tegen de methodes die door de anti-rokenbeweging worden gebruikt en wist hij haarfijn te analyseren waar de zwakke punten waren in de ‘bewijsvoering’ van deze lobby.


Zonder Gian was ook Forces Nederland nooit ontstaan en was het georganiseerde rokersverzet nooit zo goed voorbereid geweest bij de invoering van het rookverbod in juli 2008. Gian was diverse malen persoonlijk in Nederland om het rokersverzet hier te lande met zijn inspirerende toespraken te steunen. In het kielzog van Gian’s activiteiten heeft ook Forces Nederland in 10 jaar tijd een geweldig archief opgebouwd met tegeninformatie tegen de beweringen van de anti-rokenlobby. Een archief waarvan straks, tijdens de KHO-bodemprocedure tegen het rookverbod, uitgebreid gebruik zal worden gemaakt.


In Gian’s nalatenschap is daarbij een internationaal archief dat de nanobytes overschrijdt. Met dit archief en zijn vastgelegde inzichten kunnen al de organisaties, die mede door hem de krachten wereldwijd gebundeld hebben, zijn strijd tegen de anti-rokenlobby afmaken. Het is jammer dat Gian net het strijdtoneel moest verlaten op het moment dat het rokersverzet steeds meer aan kracht aan het winnen is en dat hij het resultaat van zijn jarenlange inspanningen niet meer kan meemaken.


Links:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH