Gasten ontlopen rookvrije horeca

De Telegraaf berichtte over een verzuchting van anti-rokerslobbygroep CAN dat een rookvrije horeca maar van bovenaf opgelegd moet worden omdat niet-rokende établissementen op dit moment niet lijken te renderen: rokers en niet-rokers blijven weg, omdat ze samen op stap willen. Ze zoeken daarom een plek waar gerookt mag worden. Dat blijkt uit een experiment in twee horeca-gelegenheden.


Ja, zo zit het leven in elkaar. Al die niet-rokers, waarvan CAN claimt de mening te vertegenwoordigen, hebben dus zo weinig moeite met die rook in de horeca dat ze liever een gezellig samenzijn met hun rokende vrienden willen dan een rookvrije horeca zonder rokende vrienden.


‘Ook al rookt er maar één persoon uit een groepje, dan nog zoeken ze met z’n allen een tent op waar wel gerookt mag worden’, meent eigenaar Rolls Raterband van Club Ohmsu in Arnhem in De Telegraaf. Ook de rookvrije pub van De Drie Gezusters in Groningen meldt te merken dat gasten die even een biertje willen drinken, wegblijven.


De twee opmerkingen van Club Ohmsu en De Drie Gezusters is voor anti-rookclub Clean Air Now (CAN) reden om nogmaals fel uit te halen richting de horeca. CAN stelt dat de experimenten aantonen dat de horeca nooit vanzelf rookvrij wordt. ‘De horecaondernemer kan het zich niet veroorloven klanten te verliezen. In andere landen is het daarom gewoon opgelegd. Dat moet hier ook’, aldus voorzitter Willem van den Oetelaar van CAN.


Wat we hier zien gebeuren is dat een klein extreem groepje haar wil wil opleggen aan een meerderheid van de bevolking zonder dat de meerderheid (die ze zelf zegt te vertegenwoordigen) in haar gedrag laat merken het daarmee eens te zijn. Een samenleving waarin een kleine minderheid haar wil oplegt aan de meerderheid noemen we in gewoon Nederlands een dictatuur. Het feit dat het buitenland dit wél heeft gedaan is geen valide argument. Wij gedogen hier ook een heleboel andere dingen die in het buitenland absoluut niet kunnen. En op die oer-Hollandse tolerantie zijn we trots op als land, nietwaar?


‘Gasten ontlopen rookvrije horeca’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH