Foefjes om te roken in het café

De eerste openlijke verzetsdaden tegen de invoering van de nieuwe tabakswet per 1 januari a.s. worden al geplanned.
Zoals uit het artikel in het NRC Handelsblad van 02/12/2003 blijkt is de doorsnee uitbater van een horeca etablissement (dat klinkt al meteen anders dan het door STIVORO gehanteerde ‘kroegbaas’) kan in ieder cafe gewoon gerookt blijven worden zonder moeilijkheden te krijgen met het zogenoemde recht op een rookvrije werkplek.WOERDEN, 2 DEC.
Een rookverbod in de horeca is ,,onuitvoerbaar”, omdat er ,,geen draagvlak” voor is bij gasten én personeel. Dat zegt directeur Jeu Claes van de brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland in een gesprek met deze krant. Vanmiddag presenteerde de organisatie een stappenplan voor zelfregulering.

Als het kabinet niet akkoord gaat met het plan, zal de horeca ,,foefjes” verzinnen om onder een verbod uit te komen, voorspelt Claes. ,,Dan gaan ze tabak verkopen omdat in tabakszaken nog wel gerookt mag worden.” Of men maakt het personeel mede-eigenaar, in vennootschappen onder firma, zodat er formeel geen werknemers zijn die recht hebben op een ,,rookvrije werkplek”.
Het maken van een stappenplan plan was een voorwaarde van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om de horeca uit te zonderen van het recht voor werknemers, vanaf komend jaar, op een ,,rookvrije werkplek”. De horeca had al een jaar uitstel gekregen. Een rookverbod leidt volgens Horeca Nederland tot een derving van 1,3 miljard euro op een totale omzet van 11,5 miljard euro en een verlies van 50.000 banen op een totaal van 400.000.
De horeca wil bij invoering van het stappenplan voor tien jaar gevrijwaard blijven van een rookverbod. Dit om ,,kapitaalvernietiging” te voorkomen bij investeringen in bijvoorbeeld ventilatie. Doel is in vier jaar een ,,cultuuromslag” te bereiken. Cafés moeten zichtbaar maken wat hun rookbeleid is en ventilatietechnieken invoeren. Hotels moeten rookvrije kamers aanbieden.


Bron: NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH