Paria's in India

Europese regelgeving maakt paria’s van rokers

De anti-roken maatregelen die worden aanbevolen door de Europese Unie werken rokers de samenleving uit. Dat blijkt uit een recent rapport dat werd uitgebracht door de Europese afdeling van Forest, een rokersbelangenorganisatie die zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het rapport waren de oude afspraken die de EU in 2009 had afgekondigd zeer succesvol: de doelstelling om minder niet-rokers aan tweede hands rook bloot te stellen werd, via rookverboden en beperking van de plaatsen waar rokers en niet-rokers met elkaar in contact kwamen, ruimschoots gehaald.

Steeds draconischer maatregelen

Maar met die maatregelen hield de strijd tegen roken, en daardoor tegen rokers, niet op. In de jaren erna werden er steeds verdergaande maatregelen bedacht die rokers steeds verder buiten de samenleving plaatsten. Rookverboden in stadions, parken, stranden en zelfs in hele wijken drukken de mogelijkheden van rokers om van een sigaretje te genieten steeds verder terug. We zagen dat in Nederland pas nog bij het verbod op rookruimtes in bedrijven en horeca waarbij de Hoge Raad de extremistische eisen van CAN inwilligde.

“Draconische verboden kunnen politici een goed gevoel geven, maar de kosten van de maatregelen worden gedragen door anderen, waaronder de horecasector, werkgevers, rokers en belastingbetalers. Het faciliteren van de accommodatie voor zowel rokers als niet-rokers is een populair beleid: zeven op de tien Europeanen vinden dat plaatsen zoals cafés en bars de wettelijke optie moeten hebben om een goed geventileerde, aangewezen rookruimte te bieden.”, stelt het rapport.

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH