De wond die nooit heelt

Onder aan deze pagina refereren we altijd naar een aantal (Engelstalige) blogs van bevriende bloggers. Vandaag was er een opmerkelijke bijdrage van Frank Davis die we de moeite waard vonden om te vertalen en op onze site te publiceren. De blog beschrijft op een geweldige manier hoe de kijk van rokers op de politiek beïnvloed kan worden door de gebeurtenissen rond roken. Gaat dit straks met boeren en bouwers ook gebeuren als er in de klimaatdiscussie geen rekening wordt gehouden met hun legitieme belangen, zoals ook bij de rokers gebeurde?


Geplaatst op 12 december 2019 door Frank Davis

Eindelijk. Het is voorbij. Ik heb eigenlijk nooit echt interesse in deze verkiezingen gehad.

Waarom zou ik geïnteresseerd zijn? Het is niet alsof er een partij is die voorstelt het Britse rookverbod in te trekken of zelfs enigszins te ontspannen. En dat is echt het enige politieke probleem waarin ik geïnteresseerd ben. Toch is het er een waarin de meeste mensen geen enkele interesse hebben. In feite zouden de meeste mensen waarschijnlijk zeggen dat het helemaal geen politieke kwestie is.

Maar voor mij is het de belangrijkste politieke kwestie in mijn leven, en dat is al sinds 1 juli 2007. Omdat ik op die dag uit de maatschappij werd gezet en persona non grata, outcast en outsider werd. En dat blijft voor mij vandaag net zo schokkend als 12½ jaar geleden.

Ik ben geïnteresseerd in andere politieke kwesties. Maar dat doe ik alleen als ze op een of andere manier verband houden met het rookverbod. En mijn interesse in aardopwarming alarm komt voort uit de vele overeenkomsten met tabaksrookalarm: beide houden zich bezig met sporen van chemische verbindingen in de atmosfeer. Het zijn, kortom, nauw verwante vormen van waanzin. En in feite verschenen ze beide rond dezelfde tijd in de jaren zeventig en tachtig. Beide houden in dat een kleine dreiging wordt overdreven en tot een monster wordt opgebouwd. Maar er zijn verschillen tussen de twee. Want hoewel honderden miljoenen rokers uit bars en cafés en restaurants en clubs zijn verdreven, bijna overal ter wereld, moet hetzelfde nog gebeuren met autobezitters of vliegtuigpassagiers.

Ik ben ook geïnteresseerd in Brexit. Maar ook hier is het omdat ik heb ontdekt dat de EU net zo antismoking is als de VN of de WHO of een andere internationale organisatie. Als het rookverbod ooit wordt ingetrokken, moeten we al deze organisaties verlaten. En ik zie ook niet in hoe de EU ooit een succesvolle politieke organisatie kan zijn, als zij heeft besloten iets uit de samenleving te verdrijven dat een kwart of een derde van de mensen binnen zich benadert. Ik ben geen politicus, maar het lijkt me altijd dat politiek moet gaan over zoveel mogelijk mensen, niet hen uitsluiten.

Zowel de ophef over de opwarming van de aarde en Brexit zijn hot politieke onderwerpen, onophoudelijk elke dag besproken. Dus ik vind het vreemd dat de enige politieke kwestie waar ik echt in geïnteresseerd ben, geen enkele interesse of debat trekt. Er is een doodse stilte over rookverboden.

En een deel van de reden daarvoor is dat rokers blijven zwijgen over de rookverboden die zich de afgelopen jaren overal hebben verspreid. Rokers houden natuurlijk niet van de verboden, maar ze halen gewoon hun schouders op en stappen naar buiten om te roken.

Waaronder Ivanka Trump.

Ze is de dochter van zeer aantoonbaar de machtigste man ter wereld, maar ze moet nog steeds buiten op straat staan ​​met alle andere rokers, zoals rechts wordt getoond.

Toch is ze een welsprekende en gearticuleerde vrouw, zoals ze demonstreerde toen ze sprak over de introductie van haar vader’s presidentiële bod. Maar ze zegt niets over rookverboden.

Maar wie wel? Wie spreekt er voor rokers? Onder de groten en de goeden spreekt nauwelijks iemand voor rokers. Zelfs Nigel Farage (Brexit Party), die campagne voerde tegen het voorgestelde rookverbod op straat in Stony Stratford, noemt bijna nooit rookverboden. Zoals ik onlangs heb opgemerkt, zijn een aantal van de nieuwe populistische politici in Europa – zoals Marine Le Pen en Matteo Salvini – rokers, maar geen van hen praat ook over rookverboden.

Is het niet vreemd? Is het niet zo’n vreemde stilte rondom het verbod op roken? Is het echt zo dat niemand geïnteresseerd is? Er zou toch een intense interesse moeten zijn in de ballingschap van honderden miljoenen mensen naar buiten, over de hele wereld?

Een eenvoudig antwoord kan zijn dat het heel moeilijk is om de ervaring in woorden te beschrijven. De meeste rokers hebben geen woorden om te beschrijven hoe het was om op een dag naar buiten te worden verbannen. Het is een zeer schokkende ervaring. Zo schokkend dat ik er 12½ jaar later nog door geschokt blijf. Vroeger was het een vreselijke schok voor me als ik een vriendin verloor, maar ik zou er na een jaar of twee van herstellen. Het was een schok toen mijn ouders stierven, maar ik had de gebeurtenis voorzien en was gemakkelijk genoeg te absorberen. Maar het Britse rookverbod van 1 juli 2007 is een wond die nooit geneest. En het is iets dat ik altijd probeer te vinden woorden om te beschrijven. Want ik ben er ook niet in geslaagd het onder woorden te brengen.

Rokers zwijgen omdat ze geen woorden hebben om te beschrijven wat er met hen is gebeurd, net zoals waarschijnlijk de overlevenden van de uitbarsting van White Island op maandag waarschijnlijk de ervaring niet zullen kunnen beschrijven. Hoe beschrijf je de ervaring van het staan ​​in de krater van een vulkaan op het moment dat deze explosief uitbarst?

En als de meeste rokers geen woorden hebben om te beschrijven wat er met hen is gebeurd, moeten dat ook politici en experts zijn. Ze zijn waarschijnlijk net zo verloren voor woorden als alle anderen. En als je verdwaald bent voor woorden, moet je blijven zwijgen.

Ik denk dat op een dag een auteur of toneelschrijver of muzikant het zal vinden

Met toestemming vertaald en overgenomen van de Frank Davis blog

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH