De media staan er vol mee: dampen is ongezond. In de VS zouden er al vijf gebruikers van de e-sigaret zijn gestorven en vele anderen zouden ziek zijn geworden.

Een fusie van Philip Morris met Altria – dat net 35% van de aandelen van de Amerikaanse e-sigaret producent Juul had overgenomen – werd op het laatste moment afgeblazen na al het negatieve nieuws over de e-sigaret.

De media papegaaien met name de anti-rokenlobby na die al jaren aan het wachten was op slecht nieuws over de e-sigaret. Zoals altijd laten de anti-rokenorganisaties de details over deze berichten weg en geven ze gretig het advies om te stoppen met dampen.

THC vloeistoffen

Wat er over het algemeen niet bij genoemd wordt is dat alle vijf doden zijn veroorzaakt door het gebruik van THC (marihuana) vloeistoffen in de e-sigaret, zoals Michael Siegel in zijn blog beschrijft:

More than 80%, and probably closer to 90% of the cases involve patients who admitted to vaping THC. Of the remaining 10%, it is highly likely that many (if not all) of them are simply not reporting THC use because many youth would not want to admit to the use of illicit THC vape carts purchased off the black market from drug dealers. Furthermore, I am not aware of a single case in which a negative THC urine screen was obtained, meaning that we can’t rule out the use of a THC cart in any of the cases. And finally, all five of the deaths for which products were reported involve patients who vaped cannabis.

Het advies van de anti-rokenorganisaties en het Amerikaanse CDC (toezichthouder op medicijnen) zou dus niet moeten zijn om te stoppen met dampen maar om te stoppen met het gebruik van (illegale) marihuanavullingen. Zoals bekend is dampen een een goede uitweg voor rokers die willen stoppen met het gebruiken van de traditionele sigaret en zelfs effectiever dan de producten van de farmaceutische industrie. Met een dergelijk advies wordt dus het kind met het badwater weggegooid.

Achtergrond

Waar komt dit onverantwoordelijke advies van anti-rokenorganisaties en gezondheidsautoriteiten vandaan?

Daarvoor moeten we kijken naar de geldstromen die in het anti-rokenwereldje (inclusief de Wereldgezondheidsorganisatie en nationale gezondheidsinstituten) omgaan. Daarin gaan miljarden rond die gesponsord worden door de farmaceutische nicotinemakers. De e-sigaret is een grote concurrent voor de nicotinepleisters en andere afkickmiddelen van deze industrie en dus voor de financiers van de anti-rokenlobby. De anti-rokenlobby wordt hierdoor een tegenstander van de e-sigaret en zal van alles te voorschijn halen om de e-sigaret in een kwaad daglicht te stellen.

Lees ook:

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH