Café houders België plannen proces tegen de overheid

De Federatie van Cafés van België (FedCaf Belgium) vraagt alle caféhouders om haar op de hoogte te houden van de boetes die ze krijgen wanneer hun klanten zich niet aan het rookverbod houden. De federatie is van plan om, namens de cafés, een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, zo schrijft De Morgen.

FEDCAF is opgericht als tegenantwoord op Ho.Re.Ca Vlaanderen die haar leden in de kou heeft laten staan en de horecaondernemers niet serieus neemt, en Maatschap Horecaclaim België is opgericht om een schadeclaim te gaan indienen bij de Belgische Staat en de juridisch de strijd te voeren om het rookverbod te laten afschaffen.

Binnenkort sluiten FEDCAF en Maatschap Horecaclaim België een bondgenootschap en zullen we dit ook via de media kenbaar gaan maken.

Volgens bestuurder Erik Beunckens van FedCaf Belgium is het rookverbod nog altijd discriminerend. Het algemeen rookverbod voor de horeca, dat op 1 juli van start gaat, kwam er nochtans nadat het Grondwettelijk Hof had geoordeeld dat er sprake was van discriminatie bij het gedeeltelijk rookverbod dat eerder werd ingevoerd. “Dat veel kleine cafés hun handelsruimte niet kunnen aanpassen aan het rookverbod en zich dus niet kunnen houden aan de wet is ook discriminatie”, motiveert Beunckens. Door dit aan te klagen, hoopt FedCaf Belgium het rookverbod via een prejudiciële vraag opnieuw op tafel te krijgen bij het Grondwettelijk Hof.

FedCaf is een organisatie die de kroegeigenaren bundelt tegen het rookverbod (vergelijkbaar met Stichting Red de Kleine Horecaondernemer), de Maatschap Horecaclaim België is vergelijkbaar met de gelijknamige Stichting Horecaclaim in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH