Anti’s zweren samen

Zet een grote groep fanatici bij elkaar zonder dat er ook maar iémand aanwezig is met een andere mening, en de meest extreme en onzinnige uitspraken rollen over de tafel. Ze zullen hun best doen een uitspraak van een ander te overstemmen met een nog rigoureuzere uitspraak om vooral te laten horen dat ze bij de incrowd horen.


Een dergelijke bijeenkomst is volgens Trouw gisteren in Den Haag gehouden. Anti-rokers uit Nederland en andere Europese landen kwamen gezellig bij elkaar om elkaar te vertellen dat het allemaal nog niet zo snel gaat als men zou willen in de anti-roken wereld. Het grootste gedeelte van de bedrijven heeft nog geen rookbeleid, terwijl het toch per 1 januari moet ingaan. Vanaf dat moment mag een werknemer zijn baas verlinken als hij ook maar geconfronteerd wordt met een sliertje rook.


Heeft VWS zich wel afgevraagd of er een draagvlak is voor dit beleid? Deze betutteling zal met name bij de kleinere bedrijven veel ellende veroorzaken. Het ligt voor de hand dat met name daar op grote schaal deze onzinnige en niet te verdedigen wetgeving zal worden ontdoken.Gisteren hielden Stivoro en VWS in Den Haag een symposium waar wetenschappers uit Groot-Brittannië, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland duidelijk maakten dat de discussie over de gezondheidsrisico’s van meeroken allang beslist is. Volgens dr. Sinéad Jones van de British Medical Association, is er volop wetenschappelijk bewijs dat ook meeroken longkanker veroorzaakt. ,,Een veilige ondergrens is er niet.”


Uit onderzoek is volgens haar gebleken dat in Nederland zeker 350000 werknemers minstens driekwart van hun werktijd worden blootgesteld aan tabaksrook Jones haalde een citaat aan van de Britse onderzoeker van rookrisico’s, sir Richard Doll. Al in 1985 constateerde deze dat een verblijf van een uur in een kamer met een roker een honderd keer grotere kans op longkanker oplevert dan 20 jaar werken in een gebouw met asbest.


Volgens Hans de Goeij, directeur-generaal volksgezondheid van VWS, is de overheid verplicht in te grijpen als de burger onvoldoende wordt beschermd tegen tabaksrook. ,,Het station is gepasseerd dat ieder individu op dit punt een eigen keuzevrijheid heeft.”


Die uitspraak over Richard Doll is werkelijk te dol. Je kunt niemand wijs maken dat een verhoogd risico van 10-15% voor meeroken te vergelijken valt met 400% tot 900% voor astbest. Diezelfde Richard Doll heeft zelfs, net als vele andere bekende kankerinstituten in de wereld, de uitspraak gedaan dat je met risico’s beneden de 100-200% slechts een héél zwak verband aantoont, zelfs nauwelijks conclusies zou mogen trekken over de aanwezigheid van zo’n risico.


En met dat ,,Een veilige ondergrens is er niet.” hebben we ook al lang afgerekend.


Trouw artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH