Arts moet waarschuwen voor risico antirookpil

Artsen moeten hun patiënten goed voorlichten over mogelijke bijwerkingen van de antirookpil Zyban (bupropion) schreven het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Stichting Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.Ook moeten ze waarschuwen dat mensen niet op de pil moeten kauwen, zoals nicotinekauwgum, maar heel moeten doorslikken. Sinds de invoering van de pil eind 1999 zijn in Nederland zeven meldingen geweest van gebruikers die een ernstige toeval kregen. Dat aantal is opvallend hoog, omdat een toeval of krampaanval bekend is als bijwerking van bupropion. Dat schrijven artsen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Stichting Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


In drie gevallen hadden gebruikers ooit al eens last van epilepsie gehad. Zij hadden het middel nooit voorgeschreven mogen krijgen. De auteurs denken dat in een aantal gevallen kennelijk geen rekening is gehouden met de waarschuwingen en contraindicaties. Ook mensen die hersenletsel hebben gehad of bepaalde medicatie gebruiken, lopen meer risico op bijwerkingen.


De andere vier hadden nooit eerder last van epileptische aanvallen. De auteurs vermoeden dat sommigen denken dat ze op Zyban moeten kauwen. De pil moet echter heel worden doorgeslikt, omdat die vertraagd de werkzame stof afscheidt.


PAOST712 meent: Natuurlijk is het weer de schuld van een ander…  Nooit durft men de hand in eigen boezem te steken. Waarschijnlijk omdat men die hand op de ‘knip’ heeft…

Ons Zyban Forum
Zyban Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH