Kruisvaart nieuws (deel 10)
Weer terug in onze thuishaven kijken we terug op een erg succesvolle actie. We hebben echt het gevoel iets open te hebben gebroken, de lethargie van de gemiddelde roker te hebben verbroken en de pers bewust te hebben gemaakt dat er ook nog zoiets als oppositie tegen de alsmaar verder doorgevoerde betutteling bestaat.
Het hoogtepunt van de reis, Amsterdam, was een beetje onverwacht ook het einde van de Kruisvaart. Het weer was daar enigszins debet aan, maar dik drie weken actievoeren gaat je ook niet in de koude kleren zitten (we weten na dit slechte weer weer hoe koude kleren voelen). We gaan nu uitrusten en ons een paar weken voorbereiden op een volgende Kruisvaart, een waarbij we plannen het zuidelijke gedeelte van Nederland met ons actieschip te gaan bezoeken: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
De actie in Amsterdam was geweldig en trok de nodige media-aandacht. Omdat we het een verrassing wilden laten zijn hadden we de media pas laat ingelicht. Voor Hart van Nederland was dat helaas te laat, zeiden ze, want de avonduitzending was al volgepland.
De voorbereidingen vonden op zaterdag-en zondagmiddag in het geheim plaats in Zijkanaal K, niet ver van de Oranjesluizen, die toegang tot Amsterdam geven vanaf het IJ. Bij deze Oranjesluizen waren voor zondag ook alle actievoerende bootbezitters uitgenodigd. Joop (van actiefront.nl) had zich in Nijkerk al bij de bootbemanning gevoegd en op zaterdagavond werd die bemanning verder uitgebreid tot in totaal zes. De volgende dag, op zondagmiddag, zouden zich nog meer actievoerders erbij voegen. En om vier uur meldden de leden van ACdixi zich met hun materieel. Snel werd de dekschuit ingericht om rond half zeven richting Oranjesluizen te kunnen vertrekken.
Een zevental boten hadden zich om zeven uur bij de Oranjesluizen verzameld. Het was een kleurrijk geheel variërende van een supersnel motorjacht tot feestelijk uitgedoste werkschuiten en sloepen. Aan boord van diverse schepen waren middelen aanwezig om voor de nodige rook te zorgen.
Om zeven uur werd het startsein gegeven om richting Oosterdok te varen, naar de aanlegplaatsen bij het NEMO-museum. Onderweg zouden we drie bruggen passeren waarop naar verwachting de pers zich had geinstalleerd.
Met ondersteuning van de nodige rookproducerende fakkels en zelfs een veel rook opleverend chemisch huzarenstukje van Kees kwamen we om half acht het Oosterdok binnenvaren, driftig gefotografeerd door de pers. De band bracht, al varende, luid het lied Antirookverbod ten gehore dat de ogen van menige voorbijganger naar onze actie lokte. De sleepboot de Willem III had ook een geluidsinstallatie aan boord waarop luid het Antirookverbodlied en Vader Abraham’s Het rookvrij café aan het pleintje werden afgespeeld.
Eenmaal aangemeerd bij de replica van het VOC schip de Amsterdam werden we bestookt met camera’s en microfoons. Er werden interviews afgegeven voor Radio 1 en Radio Noord-Holland en Amsterdam’s lokale omroep AT5 was met een cameraploeg aanwezig.
Daarna kreeg iemand (het is me in de drukte ontgaan, wie) spontaan het slimme idee om met de dekschuit en de kleinere bootjes de Amsterdamse grachten op te gaan. Voor deze rondvaart in Amsterdam werd zelfs de grote vlag van het actieschip (dat zelf te hoog is voor de bruggetjes in de grachten) gehaald om deze te kunnen tonen tijdens de toer.
Toeristen in de rondvaartboten, Amsterdammers in huizen en willekeurige voorbijgangers op de kades en bruggen keken vol verbazing naar het kleurrijke en luidruchtige tafereel dat over de grachten voorbij trok. Er was erg veel bijval. Bootjes met sympathisanten voegden zich spontaan bij de karavaan die steeds verder de binnenstad introk. De aanwezige waterpolitie maakte nauwelijks problemen. Er werd alleen gebaard dat het geluid wel iets zachter kon, hetgeen prompt gebeurde waarna het vaartuig verder voer.
Het verder de stad invaren van de stoet werd plotseling gestopt door een waterstraal die ontstond bij het koelen van een van de bruggen. De kleine waterval zou desastreus zijn geweest voor de electronica van de band en dus werd rechtsomkeerd gemaakt.
Terug bij het NEMO-museum werden tevreden blikken uitgewisseld. Dit was een super geslaagde actie! En iedereen keerde met een voldaan gevoel huiswaarts.
Vanaf deze plek willen we heel graag André bedanken voor zijn geweldige hulp. Zonder hem was dit alles niet mogelijk geweest! Zijn kennis van het Amsterdamse water was onontbeerlijk.
Meer foto’s bij actiefront.nl
Interview bij Radio Noord-Holland
AT5 reportage (video)
Meer foto’s