‘Rookgordijn rondom rookverbod’
Langzaam maar zeker sijpelt ook in Nederland door hoe grof de gevaren van meeroken overdreven worden door de anti-rokers. Dr. Michael Siegel van de Boston University ageert al twee jaar tegen de absurde wetenschappelijke beweringen van zijn voormalige anti-roken collega’s en deze kritiek begint nu ook in Nederland door te sijpelen.
Daarvan getuigt in ieder geval een artikel in het zomernummer van Natuurwetenschap en Techniek onder de titel ‘Rookgordijn rondom rookverbod’. Eindelijk worden nu ook in onze eigen land de beweringen van de anti-rokers wetenschappelijk tegen het licht gehouden.
Het gaat dan met name om de onderzoeken die tegenwoordig ook vaak door Nederlandse anti-rokenexperts worden aangehaald – en die door minister Klink ook werden gebruikt als extra argument voor het rookverbod – als ‘het nieuwste bewijs dat meeroken slechts is’: de Helena, Pueblo en Piedmont-onderzoeken. Uit deze onderzoeken zou blijken dat het aantal hart- en vaatziekten ras zou dalen wanneer een rookverbod wordt ingevoerd. Michael Siegel, die ook uitgebreid in dit artikel wordt aangehaald, laat van die onderzoeken geen spaan heel. En, evenals Siegel, constateert dit zeer aan te raden artikel dat nu in de winkel ligt, dat de geloofwaardigheid van de anti-rokenbeweging in ernstig gevaar is.
Cardioloog Hassink geeft toe dat hij niet op de hoogte is van de kritiek. “Maar ik realiseer me wel dat je in de literatuur vooral positieve resultaten leest, dat wil zeggen studies die gunstige effecten vinden na een rookverbod. De bevindingen van Helena zijn echter bevestigd door onder andere studies in Pueblo, Colorado en het Italiaanse Piemonte. Alles bij elkaar is er voldoende bewijs”, stelt hij vast.
In Boston heeft Michael Siegel daarover toch zijn bedenkingen. Siegel rekent zichzelf tot de anti-rookbeweging, maar ergert zich de laatste jaren in groeiende mate aan het gemak waarmee die beweging zich bedient van wat hij kwalificeert als slechte wetenschap. Ook van twee andere studies die Haasink noemt, die in Pueblo (27 procent afname in hartaanvallen)en Piemonte (11 procent afname), maakt Siegel gehakt. Over de Piemontestudie schrijft hij: “Om een periode van vijf maanden te isoleren vlak na het ingaan van een rookverbod en dit te vergelijken met een even lange periode een jaar eerder, dan te constateren dat er een afname is van het aantal hartaanvallen en dat die afname veroorzaakt werd door het rookverbod, is geen degelijke wetenschap. Ik zou het eerder pure speculatie noemen.”