Zuidelijke Kruisvaart, Verslag 4

De abonnees van De Limburger wisten het vanmiddag al: de actie tegen het rookverbod zou vandaag Venlo aandoen. In een groot artikel in de zaterdagbijlage van de Noord-Limburg editie verscheen vandaag een interview met ons en er was zelfs een uitzondering gemaakt op de regel dat er geen foto bij de betreffende rubriek wordt opgenomen. Gisteren al was een fotograaf langsgekomen in de jachthaven in Blerick waar we ons schip voor deze gelegenheid hadden geparkeerd.


Het was ook te merken. In de café’s waar we langsgingen vanmiddag (en dat zijn er nogal wat in Venlo) wist men al meteen waar we voor kwamen. In het gezelschap van vijf waarmee we langskwamen waren deze keer twee bijzondere personen opgenomen: een lid van onze Duitse zusterorganisatie Forces Duitsland/Netzwerk-Rauchen, die speciaal voor deze gelegenheid vanuit Bonn naar Venlo was getogen, en een verslaggever van Radio L1. Voor deze regionale omroeporganisatie hadden we al in de vroege ochtend telefonisch een interview afgegeven en vanmiddag zou een wat vollediger reportage worden opgenomen die a.s. dinsdagochtend wordt uitgezonden.


(8-9-2007: Artikel De Limburger toegevoegd)


Interview in Venlo Het was even schrikken toen de eerste twee bezochte café’s zeiden geen belangstelling te hebben voor deelname aan de actie. Was dit een trendbreuk? Zijn die Limburgers daar in het noorden zo gezagsgetrouw?


Maar het was gelukkig loos alarm. Alle volgende vijftien café’s (met één uitzondering) toonden weer het ons bekende enthousiasme bij onze binnenkomst. Gelukkig, mijn geboortestreek steunt me in overgrote meerderheid toch!


De datum van onze actie in Venlo blijkt toevallig ook goed gekozen te zijn: morgen wordt er een grote drukte in de café’s verwacht vanwege de Culturele Dag die er dan georganiseerd is. Overal is er muziek en amusement. Voor degenen in Venlo en omgeving die het evenement bezoeken is er dus volop gelegenheid om ergens een handtekening kwijt te kunnen.


En, o ja: nog dank aan het oudste café van Venlo voor de consumptie die ons met veel enthousiasme werd aangeboden!


Ons schip, ‘gespot’ in de sluis van Lith
Kruisvaartverslag actie Venlo bij Radio L1 (Limburg)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH