Zorg- en verpleeghuizen in verzet

De verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben tabak van het rookverbod dat ze moeten handhaven en zullen dat de komende maanden dan ook niet meer uitvoeren. Ze willen het op een proefproces laten uitlopen: de overheid moet maar met geld over de brug komen om de benodigde aanpassingen aan de tehuizen te kunnen betalen….Opa van 80 kun je niet verbieden een sigaar op te steken


AMSTERDAM, dinsdag Verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land zullen de komende maanden de naleving van de Tabakswet massaal aan hun laars lappen. Daarmee willen de zorginstellingen bewust een proefproces bij de bestuursrechter uitlokken om duidelijk te maken dat een strikte naleving van het rookverbod binnen de instellingen op dit moment onhaalbaar is.


Arcares, de brancheorganisatie van 334 verpleeghuizen en 1366 verzorgingsinstellingen, laat het er nu op aankomen dat er fikse boetes door de Keuringsdienst van Waren worden uitgedeeld.


De implementatie heeft volgens Arcares-directeur Marielle Rompa grote gevolgen. Honderden zorginstellingen hebben onvoldoende huiskamers en recreatieruimten om aan de nieuwe wettelijke eis te kunnen voldoen. Veel directies van instellingen staan volgens haar nu al met de rug tegen de muur. „Die kunnen geen kant uit en moeten toezien wanneer de boetes worden uitgedeeld”, aldus Rompa.

Volgens de brancheorganisatie is het volstrekt onmogelijk de wet te eerbiedigen. „Een groot aantal gebouwen is verouderd waardoor bouwtechnische ingrepen haast onmogelijk zijn. Bovendien ontbreekt het de meeste instellingen aan geld om gescheiden ruimten te verwezenlijken.”


Een ander niet onbelangrijk punt zijn volgens Rompa de gevolgen voor het personeel. „Ten aanzien van de veiligheid in rookruimten zijn extra formatieplaatsen nodig. En ook dat geld is er niet.”
De brancheorganisatie wil met een proefproces de bestuursrechter ervan overtuigen dat de invoering via een geleidelijke schaal moet gaan. Bovendien moet er rijksgeld worden vrijgemaakt voor faciliteiten en extra personeel.


bron: Telegraaf 02/09/2003

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH