Zorg- en verpleeghuizen in verzet
De verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben tabak van het rookverbod dat ze moeten handhaven en zullen dat de komende maanden dan ook niet meer uitvoeren. Ze willen het op een proefproces laten uitlopen: de overheid moet maar met geld over de brug komen om de benodigde aanpassingen aan de tehuizen te kunnen betalen….
Opa van 80 kun je niet verbieden een sigaar op te steken
AMSTERDAM, dinsdag Verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land zullen de komende maanden de naleving van de Tabakswet massaal aan hun laars lappen. Daarmee willen de zorginstellingen bewust een proefproces bij de bestuursrechter uitlokken om duidelijk te maken dat een strikte naleving van het rookverbod binnen de instellingen op dit moment onhaalbaar is.
Arcares, de brancheorganisatie van 334 verpleeghuizen en 1366 verzorgingsinstellingen, laat het er nu op aankomen dat er fikse boetes door de Keuringsdienst van Waren worden uitgedeeld.
De implementatie heeft volgens Arcares-directeur Marielle Rompa grote gevolgen. Honderden zorginstellingen hebben onvoldoende huiskamers en recreatieruimten om aan de nieuwe wettelijke eis te kunnen voldoen. Veel directies van instellingen staan volgens haar nu al met de rug tegen de muur. „Die kunnen geen kant uit en moeten toezien wanneer de boetes worden uitgedeeld”, aldus Rompa.
Volgens de brancheorganisatie is het volstrekt onmogelijk de wet te eerbiedigen. „Een groot aantal gebouwen is verouderd waardoor bouwtechnische ingrepen haast onmogelijk zijn. Bovendien ontbreekt het de meeste instellingen aan geld om gescheiden ruimten te verwezenlijken.”
Een ander niet onbelangrijk punt zijn volgens Rompa de gevolgen voor het personeel. „Ten aanzien van de veiligheid in rookruimten zijn extra formatieplaatsen nodig. En ook dat geld is er niet.”
De brancheorganisatie wil met een proefproces de bestuursrechter ervan overtuigen dat de invoering via een geleidelijke schaal moet gaan. Bovendien moet er rijksgeld worden vrijgemaakt voor faciliteiten en extra personeel.
bron: Telegraaf 02/09/2003