Werkloosheid schadelijker voor hart dan roken

Angst voor jobverlies en betutteling door hoger geplaatsen in een geglobaliseerde economie veroorzaakt almaar meer depressies en hartkwalen.


Tot die conclusie kwamen wetenschappers maandag op het wereldcongres voor psychiatrie in Kaïro.


Hoe minder vat een werknemer heeft op zijn loopbaan, hoe hoger het risico op ziekte. Zo blijkt uit een Hongaarse studie dat werkloosheid of de angst voor jobverlies het risico op een hartinfarct sterker doet toenemen dan roken.


In Hongarije heeft de stress die de afgelopen vijftien jaar werd teweeggebracht door de economische omwenteling de gemiddelde levensverwachting duidelijk doen dalen, aldus Maria Kopp van de Semmelweis Universiteit in Boedapest. Belangrijkste stressfactoren zijn twee of drie nevenjobs, extra weekendwerk, alsook de onmogelijkheid om de eigenlijk carrière te plannen.
Bij een studie in drie Braziliaanse grootsteden, stelden de onderzoekers vast dat vooral mannelijke werknemers sterk onder onzekerheid lijden. “Ze zijn bang dat wanneer ze luidop kritiek uitoefenen, ze als eerste aan de beurt zullen zijn wanneer er arbeidsplaatsen worden afgebouwd”, aldus Ana Maria Rossi, onderzoekleidster van de Internationale Stress Management Vereniging in Brazilië.
In Japan lijden werknemers vooral onder het feit dat de traditionele regels op de werkvloer almaar minder gelden. Volgens de Japanse psychiaters gaat het om het wegvallen van het anciënniteitsprincipe bij promotie, evenals de vroeger eerder ongebruikelijke wissels van werkgevers.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn psychische en stress-gerelateerde problemen in Europa de belangrijkste oorzaak vormen voor een vroegtijdige dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH