Wat is er aan de hand in handhavingsland?

In juli, bij het begin van het rookverbod, werden er in café’s inspecties verricht door een enkele VWA-ambtenaar. Even later werden het er twee, waarschijnlijk om de bewijsvoering eenvoudiger te maken als er een overtreding werd vastgesteld.

Daarna werd het steeds vreemder: de inspecties werden undercover uitgevoerd en de van een contrôle onbewuste café-eigenaar kreeg plotseling een brief van de VWA dat er was geconstateerd dat er gerookt werd in zijn zaak. De daarbij vermelde datum was vaak een dag dat het café niet eens open was.

Bij navraag bij de VWA blijkt dit te gebeuren omdat de ambtenaren zich steeds minder veilig voelen tijdens de inspecties omdat klanten vaak agressief reageren op deze inspecties. Maar hoe kun je zo’n constatering van een overtreding tijdens een inspectie zonder identificatie voor de rechter verdedigen?! Heb je daarvoor niet enige vorm van bewijs of getuigenis nodig?

Vervolgens verschijnen VWA-ambtenaren ineens vergezeld van politieagenten of gemeenteambtenaren en vragen de uitbater van het café om mee naar buiten te gaan om daar mee te delen dat er een boete wordt uitgeschreven. De veiligheid van de ambtenaar is dan weer het argument om dit verzoek te doen.

Interne bronnen binnen de VWA geven de indruk dat de zaak behoorlijk uit de hand aan het lopen is. De gespecialiseerde VWA-ambtenaren kunnen het allemaal niet meer aan en de reguliere VWA-ambtenaren worden eveneens ingezet om de naleving van het rookverbod in de gaten te houden. Maar die hebben daar helemaal geen zin in. Ze staan er zelfs niet achter en zijn dus ongemotiveerd.

Daarnaast komen de formele VWA-documenten die nodig zijn om proefprocessen te starten (na een boete) niet binnen bij de betrapte café’s. In onze groep zitten we voor de eerste boetemelding al meer dan 80 dagen te wachten op die documenten. En we popelen om zo’n bezwaarprocedure te starten.

Dit zijn allemaal symptomen van de gevolgen van wetgeving die niet door de bevolking wordt ondersteund. Misschien is het eens tijd om de realiteit onder ogen te zien en de ideologie van anti-roken opnieuw kritisch aan een onderzoek te onderwerpen? Een wet die grote financiële, sociale en psychische schade aanricht valt niet te handhaven en ook niet te verdedigen.

Het wordt dus hoog tijd dat de politici in die ivoren toren in Den Haag – maar ook de beleidsmakers bij Koninklijke Horeca Nederland – zich eens achter de oren gaan krabben en gaan nadenken over waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn.

Wij willen daar graag input voor geven en ogen openen. Zo niet, dan gaan we met zijn allen op weg naar een politiestaat.

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH