Vlaamse socialisten willen strenger rookverbod

De Vlaamse socialisten zijn niet blij met de huidige versie van het rookverbod. Doordat jeugdclubs zich wél aan het rookverbod moeten houden en café’s niet, is er volgens deze politici sprake van oneerlijke concurrentie. Ze pleiten daarom voor een alomvattend rookverbod in de horeca, want “Alternatieven zijn de afschaffing of het terugschroeven van het huidige rookverbod, maar daar kan om gezondheidsredenen geen sprake van zijn” volgens Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a).


Wat deze politicus vergeet is dat een totaal rookverbod nog slechter uitvalt voor de ‘jeugd’ want totale rookverboden in de horeca jagen, volgens een recent Engels onderzoek, de rokers weer naar huis, waar de kinderen zijn. Dus die komen meer in de rook te zitten. Hoezo let men dan op de effecten op de jeugd? Deze voorstellen zijn net zo slecht of zelfs nog slechter voor de ‘jeugd’.


Hoewel de eventuele uitbreiding van een rookverbod federale materie is, zouden de huidige problemen zich volgens Robeyns nooit voorgedaan hebben bij gebruik van een bestaande Vlaamse regeling. «Vandaag bestaat op Vlaams niveau al een kindereffectenrapport, dat voor elke maatregel het effect op kinderen en jongeren nagaat. Dat zou ook op federaal niveau moeten bestaan. Dan had de minister vooraf al geweten dat zijn rookverbod onvoorziene organisaties of verenigingen benadeelt. Nu zijn de problemen voor de jeugdhuizen pas achteraf aan het licht gekomen», besluit Robeyns.
Het Vlaamse parlementslid weet zich gesteund door haar partij. Of er ook bij andere partijen voldoende draagvlak bestaat voor de invoering van een algemeen rookverbod, laat Robeyns open. «We nemen het rookverbod mee naar de onderhandelingstafel na de verkiezingen. Daar zullen we zien.»


Metrotime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH