Vergoeding vermindert aantal rokers

DIEMEN – Als hulp bij stoppen met roken wordt vergoed, stoppen jaarlijks tussen de 97.000 en 144.000 meer mensen dan nu het geval is. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek dat in opdracht van STIVORO is uitgevoerd.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) neemt die conclusie over en adviseert minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om een aantal methoden om te stoppen met roken voor maximaal drie jaar te financieren. De totale kosten hiervoor bedragen volgens het CVS ruim 45 miljoen euro per jaar. Dat komt neer op bijna 600 euro per extra stopper.


Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen meer succes hebben bij hun stoppogingen, als zij hierbij hulp krijgen. In het nu gehouden onderzoek zijn 1266 rokers betrokken. De helft kreeg geen vergoeding aangeboden en werd ook niet over die mogelijkheid geïnformeerd. De andere helft kreeg zes maanden een volledige vergoeding voor het gebruik van effectief gebleken hulpmiddelen en stopmethoden.


Na een jaar bleek dat er in de groep die een vergoeding kreeg 3,7 procent meer rokers gestopt waren dan in de andere groep. Omgerekend naar landelijke cijfers zou het vergoeden van stoppen jaarlijks met maximaal 144.000 mensen kunnen toenemen.


In zijn advies geeft CVZ aan dat fincanciering van het stoppen met roken aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo zou de minister landelijk prijsafspraken moeten maken voor nicotinevervangende middelen en met medicijn bupropion. Bovendien moet er landelijk permanente voorlichting komen, zijn er landelijke informatiepunten nodig en moet de kwaliteit en deskundigheid van de zorgaanbieders bewaakt worden. Het CVZ ziet daarin voor zichzelf en voor STIVORO een taak weggelegd.


 


Slechts 3,7 % meer gestopten en ten koste van wat? De hulpmiddelen waarvan men beweert dat die het de stoppende roker makkelijk maken, werken dus blijkbaar maar matig en zijn zeker niet zonder risico. Neem bijvoorbeeld het middel bupropion, ook wel bekend als Zyban, dat inmiddels 57 levens heeft geëist. In de strijd tegen het roken gaat blijkbaar niets te ver.


Dat het om een onderzoek gaat in opdracht van STIVORO geeft ook te denken. STIVORO is namelijk direct belanghebbende en dat zal zeker zijn weerslag hebben gehad in de uitkomsten van het onderzoek. Ook het feit er voor STIVORO een belangrijke taak is weggelegd, wijst daarop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH