Veel kritiek op aankondiging rookverbod

De media staan vol met reacties op het door de nieuwe minister van Volksgezondheid aangekondigde rookverbod in de horeca. Bij het TV-programma Buitenhof gaf columniste Desanne van Brederode een scherp commentaar op de plannen van de minister: “Wil de nieuwe regering haar motto serieus gestand doen, dan heeft ze rokers nodig. Die weten wat samenleven werkelijk betekent. Maar voor hun goede gedrag worden ze ook nog eens gestraft. Dat noem ik nu echt: stank voor dank.


Ook de Telegraaf kwam afgelopen zaterdag met een paginagroot artikel tegen de ‘betuttelende’ plannen van de nieuwe regering. En in de NRC van vandaag komen diverse uitbaters van bars aan het woord. Zij hebben geen goed woord over voor de plannen: “Mensen die nu niet uitgaan vanwege de rook zijn volgens mij mensen die je toch liever niet tegenkomt in de kroeg.” Koninklijke Horeca Nederland wil de regering aan de afspraken in het stappenplan houden: “Wij willen gastvrij zijn voor de roker en de niet-roker. We hanteren een stappenplan om meer rookvrije plekken te creëren. Een totaal rookverbod is dan niet nodig.


Eveneens in de NRC opent VVD-leider Rutte de aanval op de betuttelende houding van dit nieuwe kabinet: “Daarmee kom je als overheid achter de voordeur“.


Desanne van Brederode:


Is roken niet wat duimzuigen is voor kinderen? Mag het een wonder heten dat veel kunstenaars roken of gerookt hebben? Behalve dat de sensitieve rokers paffen om zich nog enigszins in de harde, rampzalige werkelijkheid staande te kunnen houden, zijn zij ook degenen die zich in voorgaande jaren een sociale, zeg maar gerust empathische houding hebben aangeleerd, dankzij de kreet: ‘Roken? We komen er samen wel uit.’ Alle rokers die ik ken, zijn zo beschaafd dat ze nooit zomaar ergens hun behoefte botvieren, maar eerst vriendelijk toestemming vragen… Rokers trekken zich op feestjes stilletjes terug op het balkon, wanneer ze weten dat hun gastheer liever geen stinkende kamer wil. Ze horen soms al aan iemands zuchtjes of iemand astma heeft, ze staan stil bij ouderdom, bij zwangerschappen, bij kleine kinderen. Worden ze op een kluitje gedreven bij een walmende paal, dan beginnen ze een leuk gesprek, delen moeiteloos zowel vuur als rookwaren met lotgenoten, en schreeuwen niet terug wanneer ze vlijmende opmerkingen krijgen over hun gedrag, maar doven dan braaf hun peuk. Voor de missie respectvol samenleven, zijn veel rokers allang glansrijk geslaagd, waar niet-rokers vaak nog geen enkel inzicht hebben in hun voor anderen hinderlijke gedragingen en nog niet kunnen omgaan met kritiek, anders dan door meteen luid terug te blaffen. Wil de nieuwe regering haar motto serieus gestand doen, dan heeft ze rokers nodig. Die weten wat samenleven werkelijk betekent. Maar voor hun goede gedrag worden ze ook nog eens gestraft. Dat noem ik nu echt: stank voor dank.


Volledige commentaar


NRC artikel
Telegraaf artikel
Rutte opent aanval op de ‘betutteling’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH