Vals spel!

Omdat ik nogal verbaasd was dat Stivoro op haar website een gratis ‘kennisspel’ over roken aanbood en zeer sceptisch over de kennis die zij middels een gezelschapsspel wilden testen, liet ik mij zo’n spel thuis bezorgen.


Als enthousiast (Zware van Nelle) roker en voorstander van eerlijke en objektieve mening-vormer heb ik geprobeerd dit spel zo objektief mogelijk proberen te recenseren.
Niets is namelijk minder gezellig als onder het genot van een hapje en een drankje, met de rookwaar binnen handbereik, een spel te doen met het hele gezin.


Vals Spel! is een door Intellygent BV / Identity Games International BV (in opdracht van Stivoro) ontwikkeld en geproduceerd gezelschapsspel.
Dat dit geen club van gezellige mensen met een grote vriendenkring is blijkt wel uit het feit dat er maximaal 3 spelers aan dit spel mee kunnen doen.


De spelregels van dit spel waren voor mij niet simpel te doorgronden. Waarschijnlijk vindt dit zijn oorsprong in het feit dat ik niet van valsspelen houd.
Ik vind het dan ook zeer bedenkelijk dat Stivoro met een spel waarbij het valsspelen voorop staat mensen een standpunt probeert aan te leren omtrent het roken.


Uit de spelregels:


De spelleider beslist wanneer er genoeg is gediscussieerd


Dit is DE manier om een discussie die in jouw ogen de verkeerde kant opgaat af te kappen en mag daarom nooit toegepast worden op welke discussie dan ook.
Een discussie is pas beëindigd op het moment dat er overeenstemming over het discussiepunt is.
Zelfs daarna mag/kan de discussie weer opnieuw gestart worden; een discussie is dus eigenlijk nooit afgelopen.


Uit de speltips:


Als je iets niet weet, dan laat je het discussieren gewoon over aan de andere spelers. Dan denken ze misschien wel van elkaar dat zij de valsspeler zijn…Deze tip is het je mond houden als je iets niet (zeker) weer een heel moeilijke opgave voor Stivoro. Dit mede gezien hun vreemde en vaak volstrekt onjuiste weergave van de feiten omtrent roken. Of willen ze voorkomen dat iemand vermoedt dat zij mogelijk valsspelen?Let op wie er heel vaak zit te discussieren over een ander antwoord dan je zelf hebt gegeven. Ook dit zou wel eens de valsspeler kunnen zijn


Zouden zij daarom Forces van valsspel betichten? Kunnen of durven zij hun ongelijk niet toe te geven?Al met al lijkt dit op een spel om de jeugd te indoctrineren; als ouder ga je vanzelf door je kind gewezen worden op het feit dat je rookt.
Waar dergelijke methoden toe kunnen leiden hebben we in de geschiedenis al vaak genoeg kunnen zien, bijvoorbeeld kinderen die hun ouders bij de geheime dienst aangaven.


Gezien het eenzijdige beeld dat dit spel omtrent roken uitdraagt en de manier waarop dat gebeurt is het absoluut niet aan te raden dit te spelen met (kleine) kinderen.
Zij moeten zich nog een wereldbeeld eigen maken en dat kan het beste op basis van objektief voor- en nadelen tegen elkaar af te (laten) wegen.
De manier waarop Stivoro dit proces meent te moeten beïnvloeden is ronduit afkeurenswaardig en doet de vraag rijzen of de subsidie die zij jaarlijks opstrijken niet ter discussie gesteld zou moeten worden.
Als deze discussie op gang komt, laat deze dan vooral niet volgens hun “spelregels” gebeuren want valsspelen om je standpunten geaccepteerd te krijgen hoort niet in een democratie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH