Tabaksindustrie in actie tegen rookverbod

Het grootste tabaksdistributiebedrijf ter wereld, Tabaksnatie, gaat de strijd aan tegen het Belgische rookverbod, dat ze een “heksenjacht op rokers” noemt. Via een campagne probeert ze restaurants over te halen de – in de wet toegestane – aparte rookruimtes in te richten.


Als ze dit doen krijgen ze een vermelding op de site van de organisatie, waardoor rokers (“toch een kwart van de kiesgerechtigde bevolking”) in staat zijn een keuze te maken voor restaurants waar ze nog welkom zijn.


We zien dit als een uitstekend initiatief en een teken dat er blijkbaar toch nog onderdelen binnen de tabaksindustrie zijn die zich wel degelijk het lot van hun klanten aantrekken. Bravo, Tabaksnatie!


Afgevaardigd bestuurder Henny Heyndrickx van Tabaknatie noemt de opeenvolgende maatregelen tegen rokers een ware heksenjacht, die geen rekening houdt met het feit dat nog een kwart van de ,,kiesgerechtigde” bevolking verstokte rokers zijn. Volgens Heyndrickx is tegen de beweging tegen rokers in België weinig te doen, maar heeft hij als bedrijfsleider wel het recht een tegenbeweging in te zetten.

Tabaknatie stelde een brief op voor restaurateurs, waarin de onderneming haar kopzorgen uit over het nakende rookverbod. ,,Vaak is het voor onze zakenpartners van belang om tussen de gangen van de lunch aan tafel van de vertrouwde sigaret te kunnen genieten. (…) Wij garanderen restaurants die door extra voorzieningen roken nog kunnen toestaan, een plaatsvermelding op onze website www.tabaknatie.be en wij garanderen u dat wij elke gelegenheid te baat zullen nemen om de ‘rookvriendelijke’ restaurants bij onze klanten en relaties te promoten.”

Horecazaken kunnen het rookverbod vanaf 1 januari omzeilen met een aparte rookruimte. Heyndrickx roept die restaurants op zich bij de Tabaknatie te melden.

,,Ik kan leven met die bescheiden ruimte, maar dit is echt een boycot van de sigaret. Wat is het anders? België is in de strijd tegen het roken koploper met een aantal andere landen. Blijkbaar moet hier alles verboden worden. Na de tabak krijgen we straks misschien het whiskyverbod. Wie hier nog rookt, wordt een beetje als een gangster beschouwd.”

Tabaknatie is met onder meer een opslagruimte van 280.000 ton ruwe tabak in de Antwerpse haven, goed voor 400 miljard sigaretten, ‘s werelds grootste opslag- en overslagbedrijf.

De onderneming voert ruwe tabak in uit ongeveer 60 tot 70 landen en verspreidt ze ook weer over evenveel landen, met multinationals als Philip Morris, BAT en Japan Tobacco als klanten. Op Linkeroever werd dit jaar nog 25 miljoen euro geïnvesteerd in bijkomende opslagruimte.

Volgens ceo Heyndrickx maken de Belgische maatregelen wereldwijd niet veel uit. Zelfs al daalt het sigarettenverbruik in België, op wereldvlak neemt de consumptie toe.

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) zegt dat het rookverbod in de horeca niet tegen rokers is gericht, maar wel voor de bescherming van de niet-rokers.


Tabakswereld gaat in het offensief (De Standaard)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH