Tabak tegen kanker

Na al het gekanker tegen tabak van de laatste decennia is het goed eens een positief bericht te lezen over de plant. Onderzoekers in Philadelphia hebben de tabaksplant, dankzij genetische manipulatie, zover gekregen dat die een stof produceerde die als antistof tegen darmkankercellen kan fungeren. De stof remt de groei van deze cellen af.


De theorie achter de aanpak van kanker met antistoffen is, kort samengevat, als volgt. Je zoekt een stof die wel voorkomt op de buitenkant van de kankercellen, maar niet of nauwelijks in de rest van het lichaam. Vervolgens maak je een antistof die zich aan deze stof hecht. Die spuit je bij de patiënt in. En dan kun je rustig achteroverleunen, want het afweersysteem van de patiënt doet de rest. Speciale witte bloedcellen maken korte metten met iedere cel waaraan de antistof gekleefd zit. Zo verdwijnt de tumor als sneeuw voor de zon.
 
Hoewel het maken van grote hoeveelheden antistoffen niet het enige probleem is waar de immuuntherapeuten nog mee worstelen, is het wel een belangrijk struikelblok. Er zijn in de loop van de jaren allerlei manieren ontwikkeld om antistoffen te produceren, maar die zijn vreselijk duur, kwalitatief onder de maat of allebei. Voor de meest gebruikte manier zijn dieren nodig. Genetisch gemanipuleerde planten komen steeds meer in beeld als alternatief, al was dat tot nu toe alleen voor de productie van antistoffen tegen bacteriën en virussen. Koprowski en collega’s zijn de eersten die een antistof tegen kanker maken in een plant.
 
De antistof die zij uit tabak oogstten – er zat ongeveer een milligram in iedere kilo bladeren – waren niet precies hetzelfde als de antistof uit zoogdieren. Er ontbraken wat suikergroepen aan, een gevolg van de andere manier waarop plantencellen in elkaar zitten. Maar bij een eerste test bleek dat geen probleem te zijn. De antistof uit tabak hechtte zich zelfs iets sterker aan losse darmkankercellen dan de zoogdierversie.


Noorderlicht
PNAS Abstract

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH