Ook Zyban weinig effectief

Amper twee weken nadat we een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat nicotinevervangers als pleisters en kauwgum niet effectief zijn om van het roken af te komen verschijnt er een nieuw onderzoek, zelfs uit eigen land, waaruit blijkt dat het andere middel dat vaak gebruikt wordt, Zyban, ook weinig helpt bij het stoppen.


De onderzoekers van de Universiteit van Maastricht concluderen dan ook terecht: ‘De effectiviteit van de huidige beschikbare middelen is absoluut onvoldoende om het gezondheidsprobleem veroorzaakt door roken aan te pakken.’


De pil voor mensen die willen stoppen met roken, helpt maar even. Na anderhalf jaar gebruik is de werkzaamheid teleurstellend klein, zegt een onderzoeker.



De stoppen-met-rokenpil Zyban werkt het beste in wetenschappelijke studies die door fabrikant Glaxo SmithKline zijn betaald. In onderzoek dat door anderen is gefinancierd, is het effect van de pil veel geringer.


Tot deze conclusie komen de Maastrichter wetenschappers Edwin Wagena en Paul Knipschild na een vergelijking van 16 onderzoeken over de werkzaamheid van Zyban (bupropion). Dit receptmiddel werd in 1999 op de Nederlandse markt toegelaten.


De studie is opgenomen in een proefschrift, waarop Wagena vrijdag promoveert, over het gebruik van antidepressiva door patiënten als middel om met roken te stoppen. Volgens Wagena is een ouder -veel goedkoper- antidepressivum als Nortrilen (nortriptyline) even effectief, misschien zelfs effectiever dan Zyban. Nortrilen wordt bovendien vergoed door de verzekeraar.


Twaalf van de zestien studies naar Zyban die Wagena en Knipschild analyseerden, waren door de fabrikant betaald. Voor de overige kwam het geld van onafhankelijke organisaties. In de twaalf gesponsorde studies deed Zyban het opvallend beter.


Trouw artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

  • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
    (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
    Albert Einstein

  • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
    Anonieme arts

  • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
    Sir Richard Doll, 2001

  • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
    Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


  • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
    Mahatma Gandhi

  • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
    Coun. Bill Clement

  • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
    Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

  • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
    Mark Twain

  • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
    Audrey Silk, NYCCLASH