‘Spaanse anti-rookwet voorbeeld van hoe het ook kan’

In een ingezonden brief in de Telegraag verhaalt een bezoeker van Spanje hoe de anti-rookwet aldaar de horecaeigenaren de vrijheid geeft om zelf te bepalen óf en hoeveel rookvrije ruimte men inricht. Via een aankondiging bij de ingang kan men precies bepalen wat er binnen te verwachten is.


“Horeca-ondernemers, rokers en niet rokers hebben gewoon een vrije keus. […] Een dergelijk compromis tussen wetgeving, de horeca en de klant lijkt me stukken beter dan het opgelegde vingertje van de overheid. “


In dit ‘Europese rookparadijs’ hebben ze een rookwetgeving doorgevoerd die in mijn ogen prima is. Horeca-ondernemers, rokers en niet rokers hebben gewoon een vrije keus. De horeca ondernemer is vrij om te kiezen of zijn zaak al dan niet rookvrij is, danwel dat er sprake is van een rokers gedeelte en een niet-rokersgedeelte. In het rokersgedeelte van een restaurant is het wettelijk per 1 januari niet toegestaan om met minderjarige kinderen aan een tafeltje plaats te nemen. Ook de eigenaren van de vele (tapas)barretjes hebben hun eigen keuze. In veel gelegenheden wordt duidelijk aangegeven dat roken niet toegestaan is. In andere barren wordt keurig netjes vermeld “het is toegestaan te roken, met onze verontschuldigingen voor de overlast”.


De ondernemer krijgt dus de vrije keuze en de klant heeft ook de vrije ruimte om te kiezen waar hij wel en waar hij niet naar binnen wil gaan. Een dergelijk compromis tussen wetgeving, de horeca en de klant lijkt me stukken beter dan het opgelegde vingertje van de overheid.


Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH