Finse balkons rookvrij?

Volgens een artikel in de Telegraaf gisteren wil de Finse minister van volksgezondheid een wet opstellen die roken op balkons verbiedt. Volgens zijn zeggen is dat nodig omdat de overheid al jarenlang klachten binnenkrijgt over op balkons rokende buren.


Cijfers worden hierbij uiteraard weer niet genoemd, dus hoe groot die overlast is, is maar de vraag. Hoe verhoudt het zich tot bijvoorbeeld het aantal klachten met betrekking tot geluidsoverlast? En heeft de overheid ook niet kunstmatig de intolerantie ten opzichte van roken verhoogd met voortduren anti-rokenpropaganda?


En bovendien, zelfs al zou dat zo groot zijn, is dit dan niet typisch iets dat afgehandeld dient te worden zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast? Geval voor geval bekijken? Je gaat toch ook niet van overheidswege alle geluidsinstallaties in een land verbieden vanwege het aantal gevallen van geluidsoverlast?


Het grootste probleem zal de controle op de naleving van de wet worden. Bovendien bestaat de angst dat het verbod ertoe zal leiden dat meer mensen binnen gaan roken. In veel woningbouwverenigingen is dat nu al verboden, maar praktisch onmogelijk om te controleren.


Het Finse voorstel heeft ook in Noorwegen tot een discussie geleid, met name over de vraag hoe de praktische uitvoering van de wet eruit zou moeten zien. Volgens een woordvoerder van de Noorse vereniging voor huiseigenaren is een roker op een balkon nu eenmaal moeilijk te straffen: “De meest effectieve manier zou zijn dat een rechter opdracht zou geven om het balkon van een roker te laten slopen. Maar dat zou wel erg drastisch zijn.”


Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH