Rookverjager werkt uitstekend

Een nieuwe rookverjager die door TNO getest is in een bruin café, een eetcafé en een discotheek, blijkt uitstekend te voldoen. Het bijzondere van de machine is dat hij geen lucht afzuigt maar juist onmerkbaar binnenblaast. Volgens TNO hebben metingen uitgewezen dat via deze machine de overlast voor niet-rokers practisch tot nul wordt gereduceerd.


Maar dit soort bevindingen zullen door de anti-rokenorganisaties en de minister wel niet worden geaccepteerd omdat het overlastargument voor beide groepen slechts een smoesje is. Smoesjes, die bedoeld zijn om de werkelijke redenen die men heeft om voor rookverboden te pleiten, te maskeren: • Anti-rokers willen geen rook of tevreden rokers meer ZIEN omdat ze dan wel eens in de verleiding zouden kunnen komen om de oude gewoonte op te pakken
 • Hoogervorst wil alleen maar het percentage rokers naar beneden om internationaal indruk te kunnen maken. En andere mensen het leven zuur maken of groepen Nederlanders tegen elkaar opzetten is daarbij blijkbaar een geaccepteerde methode in die kringen.

Het systeem werd getest in een bruin café, een eetcafé en een discotheek. Het apparaat zal ongeveer 30.000 euro gaan kosten, maar volgens onderzoeksbureau Ecorys, die de economische haalbaarheid van de machine onderzocht, levert de investering veel geld op voor de horeca.


Investering
Ook Jacobs denkt dat de horeca door de rookverjager duizenden euro’s meer binnenkrijgt van mensen die nu niet uitgaan vanwege de ‘vieze lucht’.


‘Het mooie van het systeem is dat zowel werknemers in de horeca als de gasten er profijt van hebben,’ zegt Jacobs. 


Pikant trouwens dat nu de anti-rokers en de ventilatieindustrie dezelfde argumenten gebruiken om hun oplossingen te verdedigen door de horeca de vette kluif van meer gasten voor te houden. En dat terwijl op andere plaatsen, zoals Ierland, is gebleken dat rookvrije café’s helemaal geen extra gasten trekken….


Elsevier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH