Rokersorganisaties roepen horecaeigenaren op voor rechtzaak tegen staat

Vanavond hebben de drie Nederlandse rokersorganisaties, de Stichting Rokersbelangen, de Partij tegen Betutteling en Forces Nederland, horecaeigenaren via een persbericht opgeroepen om zich bij hun te melden. De bedoeling is dat eigenaren zonder personeel samen met de rokersorganisaties een rechtzaak tegen de staat gaan starten vanwege het voor deze groep oneerlijk uitwerkende rookverbod.

P E R S B E R I C H T

De drie Nederlandse organisaties die zich inzetten voor de rechten van rokers roepen caféeigenaren zonder personeel op om zich centraal bij deze organisaties te melden, om gezamenlijk een rechtzaak tegen de staat te voeren.

Kleine café\’s worden onevenredig hard geraakt door het rookverbod dat op 1 juli moet ingaan, omdat zij nauwelijks mogelijkheden hebben om aparte rookruimtes in te richten. Bovendien is het uitgangspunt dat in de tabakswet als rechtvaardiging voor een rookverbod geformuleerd is – dat het rookverbod er is voor bescherming van de werknemer – op deze bedrijven niet van toepassing.

In de Duitse deelstaat Saksen leidde eenzelfde rechtzaak tot een afzwakking van het rookverbod, waarbij dit soort café\’s en restaurants van een rookverbod werden uitgesloten.

Horecaeigenaren die mee willen doen kunnen zich melden via telefoon 06-15941282, 06-53594863, 020-6936519 of via een e-mail aan deze organisaties.

De drie organisaties, Stichting Forces Nederland, de Stichting Rokersbelangen en de Partij tegen Betutteling, voerden afgelopen zomer ook al gezamenlijk actie tegen het rookverbod en haalden daarbij 100.000 handtekeningen op die aan Minister Klink en de Tweede Kamer werden aangeboden.

Oproep in de Telegraaf

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH