Roken zit in de genen

Mensen die het niet lukt om te stoppen met roken, roepen vaak dat ze het gewoonweg niet kunnen. En daar kunnen ze best eens gelijk in hebben, zo beweren Japanse onderzoekers. Het roken niet kunnen laten zit volgens hen namelijk in de genen, zo meldt de Britse nieuwszender BBC op zijn website.


Het team van de Keio University in Tokio bestudeerde DNA-samples van 203 rokers en ex-rokers en vergeleek deze met die van 123 gezonde niet-rokers. De Japanners ontdekten dat de rokers meer kans hadden drager te zijn van de del-versie van het gen CYP2A6 dan gestopte rokers.


Overigens wordt ook in Nederland een onderzoek gehouden naar de genetische basis van roken. Als het inderdaad zo is moeten de anti-rokers zich eens proberen voor te stellen wat ze genetisch belaste rokers aandoen met hun maatregelen.


Voor wat het waard is…


Het onderzochte gen speelt een rol bij de verwerking van nicotine in het lichaam. Er zijn tenminste drie versies van het gen. De del-versie blijkt het minst actief in de verwerking van nicotine. Mensen die deze versie van het gen dragen, hebben vaak grote moeite van hun verslaving af te komen. Dat komt volgens de onderzoekers door hun onvermogen om nicotine in de bloedstroom af te breken. Als dragers van de del-versie stoppen met roken, is dat een grotere schok voor het lichaam dan bij mensen wiens lichaam het nicotineniveau in het bloed makkelijk regelt.

Opvallend genoeg roken de onderzochte dragers van de del-versie niet veel sigaretten, sigaren of shag. Waarschijnlijk omdat ze minder nodig hebben om hun nicotineniveaus op pijl te houden. De del-versie levert één groot gezondheidsvoordeel op, zo blijkt uit het onderzoek. Dragers ervan lopen minder kans op het ontwikkelen van de luchtwegenaandoening longemfyseem.


BBC artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH