Pastoor: Rokers besparen gemeenschap veel geld

Een beetje roker zou belastingaftrek en subsidie moeten krijgen. Rokers leven korter en dat bespaart miljoenen in termen van AOW en pensioenen. En: wie tegen roken ageert, moet ook zijn stem tegen abortus verheffen.


Het is de redenering van iemand die stevig sigaren rookt: pastoor Gerard Hover (55) van de Maastrichtse parochie Sint Mathijs. In parochieblad Geestelijk Woord haalt hij fel uit naar de overheid, die volgens hem ,,een obsessieve hetze tegen het gebruik van tabak voert. Dat kan met poen te maken hebben -rokers zouden de maatschappij extra geld kosten- maar dat wil ik per saldo nog wel eens zien. Over mijn sigaren betaal ik 70 procent accijns.”,,Men gelooft niet in een leven na de dood, dus stelt men alles in het werk zo lang mogelijk hier te blijven.” Van leven ga je dood, vindt hij, dus waarom er niet de hele dag lustig op los gepaft? ,,Natuurlijk moet u wel rekening houden met uw omgeving.” Maar dat moet dan ook voor anderen gelden. ,,Als ik in een restaurant ruik wat daar af en toe aan vrouwelijk parfum voorbij schuifelt. Die lucht slaat op mijn wijn en bederft de smaak. Dat zou ook verboden moeten worden.”


Dat rokers hun leven met een aantal jaren verkorten, zal best zo zijn. ,,Alweer ‘n voordeel, zowel voor u, als voor de maatschappij. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij zijn laatste jaren wil doorbrengen in een verzorgingstehuis. Toch is dat het vooruitzicht voor de meesten van ons.”


‘Roken goed voor u’ koppelt de pastoor aan een pleidooi tegen abortus. Als het de overheid inzake het roken niet om poen gaat, maar om zorg over de gezondheid van zijn onderdanen, moet diezelfde overheid ook begaan zijn met het kind in de moederschoot. Echter: ,,Dat wordt binnen tien minuten de nek omgedraaid. Ook een onderdaan.” Wie die link niet kan leggen acht hij ‘schizofreen’.


De pastoor zegt op zijn publicatie in het parochieblad (nog) geen negatieve reacties te hebben gekregen. Bij eerdere provocerende publicaties wel. Zoals toen hij mensen die weigeren de kerk financieel te steunen, ‘klaplopers’ noemde. Het kwam de pastorie op een besmeuring met verf te staan.


Intussen blijft de Maastrichtse pastoor ‘de hele dag door’ lekkere sigaren roken. ,,Roken werkt ontspannend en stressverlagend. Het kost een paar jaar van je leven, so what? De dood is een gegeven. Het heeft geen zin je daartegen te verzetten. Ik zou zeggen, laat u niet gek maken en steek er gerust nog eentje op!”Copyright: Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH