Reizen naar Turkije? Natuurlijk met GTI-Travel.

Het wordt de rokende vliegreiziger steeds moeilijker gemaakt. Niet alleen in vliegtuigen mag in veruit de meeste gevallen niet eens meer worden gerookt, ook op vliegvelden zelf stuit de roker steeds meer op rookverboden. Blijkbaar mag alleen de niet-roker comfortabel reizen.


Het is duidelijk dat ik, als roker, dit niet pik; ook ik wil op een comfortabele manier mijn vakantiebestemming bereiken zonder daarbij betutteld te worden door onzinnige rookverboden en zonder behandeld te worden als een paria.


Een tip deed mij eens rondkijken vlak over de grens in Duitsland. Niet alleen zijn de reizen daar vaak een stuk goedkoper, maar ook wordt de rokende klant daar serieus genomen. Voor een roker dus belangrijke redenen om daar eens rond te neuzen in het reisaanbod.


Verschillende vliegmaatschappijen die vanuit Duitsland vliegen hebben rokerszitplaatsen, dat was me inmiddels bekend. Dit geldt voor bijvoorbeeld Berlin Air, Sky Airlines (de vliegmaatschappij van GT-Travel, website www.gti-travel.de en Condor Airlines).


Ik boekte mijn reis op het vliegveld Münster/Osnabrück in de verwachting ook daarvandaan te vertrekken, maar al gauw bleek bij het boeken van de reis dat ik vanaf Düsseldorf zou opstijgen. Eigenlijk had ik met Berlin Air willen vliegen vanwege de lovende kritieken, maar in combinatie met het hotel en de gekozen reisdata bleek dat helaas niet mogelijk. Het werd dus vliegen met Sky Airlines, maar de medewerkster van het reisbureau verzekerde me dat de service uitstekend zou zijn en dat ook aan boord van Sky Airlines roken is toegestaan.


Donderdag 17 juli was het zo ver: in de vroegte naar het vliegveld, inchecken (natuurlijk gevraagd naar een rokersplaats en die waren er genoeg), rustig even wat drinken en daarna door de douane. Op vliegveld Düsseldorf wordt de roker geen strobreed in de weg gelegd: volop plaatsen om te roken en ook eenmaal door de douane heen, kun je rustig roken totdat je aan boord van het vliegtuig gaat.


Het zal niemand verbazen dat ik een geweldige reis heb gehad. Niet alleen uiteraard doordat je mag roken aan boord, maar de service van Sky Airlines is ook heel goed te noemen.


De aankomst in Turkije was op vliegveld Bodrum/Milas, een klein vliegveld maar wel voorzien van alle faciliteiten, ook voor de roker.


Turkije zelf is prachtig: schitterende natuur, veel interessante plaatsen om te bezoeken en aardige, behulpzame mensen. Ook is het interessant om je eens in een geheel andere cultuur (de oosterse) te begeven.


Turken doen niet gauw moeilijk en al helemaal niet tegenover rokers: roken is namelijk praktisch overal toegestaan. Geen gezeur over rookvrije kroegen, rookvrije restaurants en andere mogelijke plekken met rookverboden.


Ook op de terugreis een rokersplaats gehad in het vliegtuig.


Als ik volgend jaar weer naar Turkije zou gaan (en die kans is vrij groot), dan reis ik weer met GTI-Travel en met hun eigen vliegmaatschappij Sky Airlines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH