Hotel is ander verhaal dan café of restaurant

In de GPD-bladen verscheen gisteravond een uitgebreid artikel over de situatie en posities in het gevecht over de rookvrije horeca. Voor- en tegenstanders krijgen de kans om hun zegje te doen.


Maar de algemene teneur is duidelijk: de meeste Nederlanders vinden het allemaal wat overdreven en zoeken liever naar een oplossing waarin beide groepen, rokers en niet-rokers, zich kunnen vinden.


‘Roken verbieden past niet bij een gedoogland als Nederland’“Wij zijn heel erg teleurgesteld en woedend”, zegt Willem van den Oetelaar. Hij is voorzitter van de niet-rokersvereniging CAN, een afkorting die staat voor ‘Clean Air Now’. De voorzitter ziet zijn wens voor snelle schone lucht letterlijk in rook opgaan, en noemt de beslissing van de minister ‘onbegrijpelijk’. “Wij verbazen ons heel erg over de argumenten die Hoogervorst aanvoert. Hij heeft de mening van Koninklijke Horeca Nederland overgenomen dat een rookverbod in de horeca 40- tot 50.000 banen zou kosten. Wij hebben dat argument in mei al doorgeprikt. Dat aantal is puur gebaseerd op de gegevens van rokersbelangenverenigingen.”


Maessen (Forces, red.): “Overal ter wereld waar een rookverbod in de horeca is ingevoerd, zijn de gevolgen rampzalig. De kleinere zaken gaan binnen de kortste keren over de kop omdat de klanten het massaal laten afweten. In New York en in het Canadese Toronto zijn nog zeer onlangs publieksonderzoeken gedaan of mensen rookvrije horeca wilden: in New York was 66 procent er tegen, in Toronto zelfs 75 procent.”


Amerika en Canada, dat zijn ook net de landen waar de onderzoeken vandaan kwamen waar Koninklijke Horeca Nederland zijn gegevens op baseerde dat een rookverbod 50.000 banen zou kosten, omgerekend een geschatte omzetderving van 1,3 miljard euro. Wiel Maessen: “Dat argument heeft kennelijk toch doorgewerkt bij de minister.” Historisch wil hij het net niet noemen, maar toch: “Het is voor het eerst dat rokers zo direct invloed hebben kunnen uitoefenen op overheidsbeleid. Nog nooit gebeurd! Weliswaar hebben wij niet direct met de overheid gepraat, maar wel indirect, want wij hebben onze mening ingebracht bij Koninklijke Horeca Nederland.”


Haagsche Courant artikel (registratie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH