`Overheid rookt sportkantines uit`

Sinds kort worden gemeentelijke sportkantines stevig gecontroleerd op handhaving van het rookverbod. Oneerlijk vindt de horeca aldaar. Want in ‘gewone’ sportkantines mag je wel roken. ,,Mijn klanten lopen naar het voetbalcafé aan de overkant.

De NRC beschrijft de ellende die Borst`s tabaksnota in de sportkantines in ons land veroorzaakt…

Door onze Japke-D.BOUMA

NAARDEN, 8 MAART. Vier maanden geleden stonden ze ineens voor zijn neus. Twee inspecteurs van de Keuringsdienst van Waren. Enrique Schackman moest zijn sportkantine in Naarden rookvrij maken. Er was een klacht geweest, van een niet-roker. Als Schackman geen gehoor zou geven aan het verbod, zou hij een boete krijgen. Van 300 euro. Als hij daarna nog eens betrapt werd, 2.400 euro. Dus gingen de asbakken de kast in.

Maar deze week staken de sporters aan de bar van DeLunet gewoon weer hun sigaretten aan. Schackman laat het oogluikend toe. Een rookverbod kost hem te veel omzet, zegt hij. ,,Achthonderd tot duizend euro per week’, schat barvrouw Raymonde. ,,En dan heb ik de feesten en partijen nog niet eens meegerekend.

Een sigaretje werkt nu eenmaal als katalysator voor gezelligheid en bestellingen, daar komt het ongeveer op neer. ,,Als er niet gerookt mag worden, gaan mensen vroeger naar huis, rond kwart voor elf. Zonder rookverbod zitten we hier tot kwart voor één, zegt Schackman.

Het café in ‘sport en rekreatie De Lunet’ in Naarden is zo’n doorsnee sportkantine. Plavuizen op de vloer, bruine horecastoelen en gezellige bosjes nepzonnebloemen op de tafels. Ajax-Groningen rolt over een groot scherm in de hoek. Er zit een muziekvereniging, er wordt gebadmintond, gefitnessd en gezwommen. Er zit zelfs een groep die er zijn vaarbewijs haalt.

Maar er is één verschil: De Lunet is een sportcentrum dat gesubsidieerd wordt door de overheid. Dus mag er niet gerookt worden sinds november vorig jaar, zo bepaalt de nieuwe Tabakswet. Ontzettend oneerlijk, vinden de 2.256 soortgelijke horeca-uitbaters in het land. Ten eerste omdat alleen het gebouw subsidie krijgt van de overheid, niet de boreca uitbaters. Maar vooral oneerlijk, omdat in gewone, door vrijwilligers gerunde, sportkantines in Nederland, wel mag worden gerookt. ,,Hier honderd meter vandaan, bij de voetbalclub staat het blauw van de rook’, zegt Schackman.

De Keuringsdienst van Waren knijpt desondanks geen oogje toe. De dienst heeft sinds november vorig jaar zelfs extra controleurs aangenomen om de gesubsidieerde instellingen af te reizen. ,,Het rookverbod is hier het gesprek van de dag, zegt bedrijfsleider Tristan de Haan van de horeca in de Veluwehal in Barneveld. Ook hij kreeg twee mannen van de Keuringsdienst in zijn café. ,,De mensen hier geloven het gewoon niet. Ze denken dat bet een geintje is.

Of neem Rob Marcelissen, van een sportcafé in Rijen. ,,De mensen lopen, als ze niet meer mo gen roken, gewoon naar het café aan de overkant na het sporten, zegt hij. ,,Het kan toch niet zo zijn dat de overheid 2256 uitbaters wil uitroken.

Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland ,,staan tienduizend banen op de tocht.

Even voor de duidelijkheid: de ondernemers zijn niet tegen een rookverbod. Ze hebben begrip voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat zegt dat sporten en roken niet samengaan. Maar maak dan alle cafés rookvrij, te beginnen bij de sportcafés. ,,Daar was nog geen draagvlak voor, zegt cen woordvoerder van bet ministerie. ,,We zijn nog in overleg met de sportkoepel NOC*NSF. Dit jaar hopen we het rookverbod voor alle sportcafés in te voeren. Maar daar moet de nieuwe Kamer over beslissen.

Schackman houdt al rekening met niet rokers, vindt hij. Overdag, als er veel kinderen zijn op het sportcomplex, gaan de asbakkcn de kast in. En vrijdag is de kantine van 13.00 tot 18.00 uur rookvrij, vanwege de wens van cen aantal Cara-patiënten. Maar het ministerie is daar niet van onder de indruk. De gederfde omzet door het rookverbod is niet bekend op het ministerie. ,,Ik mis bovendien het perspectief van de niet-roker hier een beetje, zegt de woordvoerder. Zij zijn juist blij. ,,Misschien kopen zij wel meer chocomel en broodjes als er niet meer gerookt wordt.

Bovendien, zo zegt bet ministerie, als de ondernemers een afgescheiden ruimte maken, mag dáár worden gerookt, dus het is helemaal geen algeheel rookverbod.De ondernemers moeten er hard om lachen. Niet-rokers bestellen nauwelijks wat, zeggen ze. ,,Bovendien lopen de nietrokers ook weg, bij een rookverbod, zegt Tristan de Haan van de Veluwehal. ,,Iedereen wil als team een biertje drinken.

Een aparte rookruimte? Die is vrijwel onmogelijk te realiseren in de vaak kleine cafeetjes. Inmiddels is de antirookdiscussie in De Lunet aardig op gang gekomen. Zelfs de meest verstokte niet-rokers weet Schackman te overtuigen, zo blijkt. Meneer Dongelmans bijvoorbeeld. Thuis laat hij zijn schoonfamilie, ,,zelfs bij min tien in de tuin hun sigaretten oproken. Dus elk rookverbod vindt hij ,,fantastisch. Je hebt er dus een tevreden klant bij. Maar dat andere sportcafés wél mogen doorroken, vindt hij oneerlijk. ,,Dit is niet leuk voor jou, zegt hij tegen Schackman.

De ferventste rooksters zitten tussen het rijtje dames van het ‘40+ zwemmen’, aan de bar. ,,Het komt allemaal door dat malle mens van Borst, snuift Corry van Vreden, terwijl ze haar sjieke leren sigarettenkoker openknipt. ,,Straks zegt het minsterie: elke avond om elf uur naar bed.

De ondernemers wachten af, zeggen ze. Ondertussen laten ze hun klanten gewoon doorroken. Ze zien wel. De gemeente Tilburg heeft de kantines van Peter Visser een jaar lang, onder voorwaarden, opschorting gegeven van het rookverbod tijdens feesten en partijen, zegt de plaatselijke ondernemer. ,,Om jurisprudentie af te wachten.

Ook Schackman wacht op een proefproces. De brancheorganisatie heeft brieven gestuurd naar de Tweede Kamer.Dit moet anders worden geregeld, zegt Schackman. ,,Als we nou een wk-topsport-accommodatie waren…. Maar kijk zelf’, en hi) wijst links en rechts door het glas. Aan de ene kant loopt een kluit aquajoggende dames in polonaise door het bad. Aan de andere kant huppelen zaalvoetballers lachend achter een bal aan. ,,Dat is toch geen sport. Men komt hier voor de ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH