Ook Zyban weinig effectief
Amper twee weken nadat we een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat nicotinevervangers als pleisters en kauwgum niet effectief zijn om van het roken af te komen verschijnt er een nieuw onderzoek, zelfs uit eigen land, waaruit blijkt dat het andere middel dat vaak gebruikt wordt, Zyban, ook weinig helpt bij het stoppen.
De onderzoekers van de Universiteit van Maastricht concluderen dan ook terecht: ‘De effectiviteit van de huidige beschikbare middelen is absoluut onvoldoende om het gezondheidsprobleem veroorzaakt door roken aan te pakken.’
De pil voor mensen die willen stoppen met roken, helpt maar even. Na anderhalf jaar gebruik is de werkzaamheid teleurstellend klein, zegt een onderzoeker.
De stoppen-met-rokenpil Zyban werkt het beste in wetenschappelijke studies die door fabrikant Glaxo SmithKline zijn betaald. In onderzoek dat door anderen is gefinancierd, is het effect van de pil veel geringer. Tot deze conclusie komen de Maastrichter wetenschappers Edwin Wagena en Paul Knipschild na een vergelijking van 16 onderzoeken over de werkzaamheid van Zyban (bupropion). Dit receptmiddel werd in 1999 op de Nederlandse markt toegelaten. De studie is opgenomen in een proefschrift, waarop Wagena vrijdag promoveert, over het gebruik van antidepressiva door patiënten als middel om met roken te stoppen. Volgens Wagena is een ouder -veel goedkoper- antidepressivum als Nortrilen (nortriptyline) even effectief, misschien zelfs effectiever dan Zyban. Nortrilen wordt bovendien vergoed door de verzekeraar. Twaalf van de zestien studies naar Zyban die Wagena en Knipschild analyseerden, waren door de fabrikant betaald. Voor de overige kwam het geld van onafhankelijke organisaties. In de twaalf gesponsorde studies deed Zyban het opvallend beter.